Бившият кмет на Иганово Стефан Данчев обикаля България и снима църквите
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 30 Април 2018 14:40

Цветана ГЕОРГИЕВА, в. "Марица"

Бивш кмет обикаля България, за да снима църквите в селата. Той вече публикува фотографии от 60 християнски храма в личния си профил във Фейсбук и събра огромен брой одобрителни коментари и харесвания. Стефан Данчев, който бе начело на родното си село Иганово точно 20 години без прекъсване, нарече своята поредица „Църквите на България”. Той е снимал както православните храмове в няколко общини в Пловдивска и Пазарджишка област, така и католическите катедрали в Дуванлий, Калояново, Житница. Идеята ми да направя тази поредица се роди заради фейсбук, просто реших  да споделя това, което за мен е ценно, разказа Данчев.



Стефан Данчев направил първите снимки  на храм в Кръстевич, селото на жена му.  Понеже често ходели там, всеки следващ път със съпругата му Таня се отбивали  в селата и градовете по техния маршрут  - Михилци,  Хисаря, Красново, Старо  и Ново Железаре, Паничери, Старосел, за да снимат църквите.

Публикациите на Стефан се появяват в профила му вечер около 19-19.30 часа, времето, което той смята за начало на най-активния обмен в мрежата. Коментарите и одобрението във Фейсбук го окуражили. След първите снимки по обичайния маршрут с Таня започнали да предприемат нарочни пътувания до някое село, което предварително набелязвали по картата на региона. Така стигнали до Съединение, Стрелча, Панагюрище, Калояново, Сопот, Карлово. Досега са обиколили  шест общини и общо  65 населени места. Стефан снимал 60  църкви. Без православни храмове са Мало Крушево, Любен, Марино поле, Певците и Московец.

Макар предизвикателството за поредицата да дойде от желанието ми да съм активен в мрежата, смятам, че изборът на темата не е случаен, споделя Стефан. Вече съм на зряла възраст,  навърших 60 години, преживял съм и хубави, и трудни моменти. Разбрах, че понякога в живота си човек има нужда от помощ от другаде, че търси упование, надежда, вяра. Расъл съм и съм възпитаван в атеистично време, бил съм нещатен партиен секретар на организация в завода. Ала чувствам нужда от вяра, обяснява той. 

Стефан Данчев стана кмет на своето село Иганово през 1995 година. А в края на  първия му  мандат местната църква "Успение на пресвета Богородица”, дотогава порутена и забравена, вече била ремонтирана. Младият и амбициозен кмет се заел с нейното възстановяване като с една от най-важите си каузи. Приканил своите съселяни и 138 от тях дарили лични средства за ремонта. Фирми от региона също откликнали на призива. Така храмът „Успение на пресвета Богородица” възкръснал. През 2009 година Стефан Данчев влязъл във връзка с Академията за изобразително и танцово изкуство в Пловдив. Преподаватели и студенти направили проект за изписванато на храма, дори изрисували вътрешната северна стена и патронната икона. Но работата останала до там, трябвало да  се намерят пари за по-нататъшната украса  на църквата. В следващите години народният представител Пламен Славов от Карлово съдействал храмът да получи помощ от 5000 лева от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. С тези пари бил направен основен ремонт  на покрива.

Църквата в Иганово има интересна история, припомня Стефан Данчев. Тя се намира в един двор с училището на селото и това не е случайно. През 1928 година местните вдигнали църква, а след това и училище. За да съберат пари за храма, игановци обикаляли цяла България, стигнали чак до Шумен. Може би защото съм свързан с този храм, но за мен той е най-хубав и най-скъп на сърцето, споделя Стефан.

Заслужава си да се знае историята на храмовете, казва той. Църквата в Ново Железаре била изградена с помощта на цар Фердинанд, има надпис, според който той дарил 1000 лева. Много ме впечатли църквата „Успение на Света Богородица” в Сушица край Карлово.
Била  ремонтирана основно през 2016 година. Преди това била в доста лошо състояние, не се намирали пари за нея, а сега е много красива. Човекът, помогнал  да бъде спасена, е ливанец, казва се Джоузеф  Джабра, християнин, който работи в Карлово. Дарил 50 000 лева за възстановяването. Жителите на Сушица са много благодарни, разказват как му поискали помощ за нови прозорци на църквата, а той отишъл да види храма и решил да се заеме с ремонта.

В 20-годишното си кметуване той смята за най-голямото си постижение спасителния ремонт на училището в Иганово. Сградата била рухнала,  пари за ремонт нямало, закриването му било неизбежно. През 1998 година кметът влязъл във връзка с фондация Католическа  служба за помощи.



Фондацията ремонтира училището, направи вътрешни тоалетни. А през 1999 година, когато игановското училище отвори врати за новата учебна година, то имаше зала с  компютри и интернет - нещо невиждано по селата по онова време. Училището в Иганово стана средищно за 100 деца от селото и Певците, споделя Данчев.



В много от селата, които обикалям училищата са затворени. Ала храмовете са там, а аз ги възприемам като пазители на хората, казва Стефан Данчев. Той смята за продължи своята поредица „Църквите на България”, като включи в нея всички храмове в Пловдивска област, а после и от по-далече.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker