Майсторка извая Царицата на розите и Бай Ганьо и ги дари на Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 15 Май 2018 18:14

Две уникални фигури на Царица на розите и на Бай Ганьо с мускалите дари на Карлово майсторката Румяна Герчева. Те са изработени специално за Града на Розите по технология плъстене вълна и ще станат една от атракциите на комплекс Старинно Карлово.

По случай предстоящия Празник на розите в Карлово снощи в Бухаловия хан в Карлово бе открита

изложба на майсторката от Шумен. В нея тя представя част от новата си колекция, посветена на българските народни носии, както и първите скулптури от бяла плъстена вълна, които изобразяват начина на забраждане в различните етнографски области. Много от фигурите на Румяна Герчева са герои от български приказки или литературни произведения. Сред тях е любимият ни от детството Коминочистач, трите баби на Елин Пелин - баба Еленица от Златица, Стара баба Рада от Клисура града и баба ви Дивда от Голяма Кривда.

 

 

Румяна Герчева е майстор на художествените занаяти, член на регионалната занаятчийска камара в Шумен.

 

Тя представя пред карловци автентични кукли от плъстена вълна и пана изработени по специална техника, датираща от дълбока древност. „Щастлива съм да гостувам тук в Карлово и да представя своите произведения в този прекрасен град“, сподели пред гостите творецът. Всяко произведение има своя духовен заряд, защото в него, авторката е вложила конец осветен, лично от нея на Божи гроб.

 

Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев откри изложбата и поздрави Румяна Герчева за това, че представя своите уникални произведения в Бухаловия хан, там където атмосферата е изключително подходяща.

 

На откриването на изложбата присъстваха:

 

заместник-кметът Антон Минев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Пламен Йорданов, заместник-командирът полковник - Деян Дешков, секретарят на община Карлово - Стефан Стефанов, много гости и приятели на авторката, занаятчии от региона.

 

Изложбата ще гостува в Карлово до 30 май и може да бъде разгледана в експозиционната зала на Бухаловия хан.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker