Блокади затварят пътищата в Розовата долина
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 18 Май 2018 11:27

Блокада затвори днес предиобед  Подбалканския път София-Бургас в района на Розино. 200 човека излязоха на протест заради маслодайната роза, защото розоварни отказаха да изкупуват розовия цвят. Масови протести провеждат розопроизводителите в  страната заради ниска изкупна цена на розовия цвят. Вчера и миналия ден суровината  се продава на цена между 1.60 до 2.20 за килограм,  а тази сутрин две розоварни затвориха и  поставиха условие цветът да влезе до 12 часа, иначе няма да го приемат.

Над 200 човека – розопроизводители и берачи на розов цвят вчера блокираха подбалканския път София-Бургас край Розино. Те изсипаха на площада чували с розов цвят. Хората излязоха

на спонтатен протест малко след 8.00 часа, когато стана ясно, че фирмите преработвателки няма да изкупуват розов цвят. Сега в розовите градини има чували с около 20 тона суровина, а загубите от неприбраната реколта през тази кампания са неописуеми – много труд, огромни пари, унищожаване на поминъка, заявиха протестиращите. Затова тази сутрин се организирахме за броени минути и блокирахме пътя.

 

Към земеделските производители и берачите се присъедини кметът на селото Ангел Шаламанов. Няма да мръднем оттук докато се получим категоричен отговор от държавата с гаранции за това производство.

Протестиращите са предимно млади хора и техните родители и близки, избрали розопроизводството за свой поминък. Преди 3-4 години засадих рози, взех пари назаем за да създам градина от десетина декара, а се оказва, че това, което е нашият поминък от един век насам, няма бъдеще. Вложил съм 10 000 лева, разчитах на розите, казва млад мъж от селото.

Над 1000 декара рози се отглеждат край Розино, за да бъде обран един декар е нужен поне един берач. А местни хора участват в розобера в цялата Стремска долина. Тези дейност, както и производството на розите е поминъкът на хората, затова е младите хора се посветиха на него, заяви на спонтанния протестен митинг кметът Ангел Шаламанов.

Протестиращите призоваха тримата общински съветници от Розино и общинското ръководство да застанат на тяхна страна и да защитят интересите им.

Розоберът тази година стартира с изкупна цена от 2.50лева, миналия ден тя падна на 1.60 лв за набран килограм. Причината за загубата на интереса към розовия цвят от страна преработвателите тази година е непродадените големи количества розово масло от предишни години.

 

Протестите ще продължат със затваряне на пътища и Пазарджишко. „На 26 май, на Празника на розата, когато в Карлово се очакват много държавни лица и посланици на различни държави, ще затворим пътищата към Карлово”, заяви пре агенция Фокус  Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури в България.
Розопроизводителите очакваха в сряда тази седмица да заседава Комисията по земеделие към НС, но засега няма никакви съобщения това да се е случило. „Докато държавата не намери изход с държавна субсидия, или с предложение пред Брюксел да помогне на розопроизводителите, ние няма да спрем с протестите”.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker