Нощ в музея! Ще преживеете незбравими срещи с любими герои и малко известни събития!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 18 Май 2018 11:38

Музеите в Карлово и Сопот отварят част от своите съкровища в нощите на 18 и  19 май. В залите, които пазят най-силните моменти от историята на Българското възраждане и годините след Освобождението ще оживеят най-интересните истории на любими герои, събития и места.

150 години от рождението на ген. Владимир Вазов ще чества Сопот, проявите са в

къща-музей „Иван Вазов”. В 18.00 часа ще бъде представена неговата книга „Животописни бележки”, в експозиционната зала е подредена изложбата на Регионалния исторически музей – Плевен „ 9-та пехотна Плевенска дивизия.

Къща-музей „Иван Вазов” посвещава и един час на Патриарха на българската литература. В Иван Вазов ще се превъплъти актьорът Валентин Танев, той ще участва в поетична вечер, организирана от литературния клуб в града.

Нощта на музеите в Сопот продължава в етнографския занаятчийски комплекс. Там около 21.30 часа започва забавна игра „Открий ключа за Еснафа”.

Националният музей „Васил Левски” кани децата от града и региона на 18 май от 16.30 до 21 часа. Те ще изпълнят стихотворение или песен, посветено на Апостола. Проявата се нарича „Малък съм или голям, аз за Левски знам”.

Да участват в нея вече се записаха десетки малчугани, родители и близки ще ги аплодират пред родната къща на Апостола.

След това формация на читалище „Христо Ботев” – Калофер ще представи спектакъла „Белите полета”. Междувременно в експозиционната зала на музея ще се прожектират най-добрите документални филми за Васил Левски.

Разходка из историята на Карлово прадлага Историческия музей в града вечерта на 18 май. Тя започва от ІV век с поглед към „Каменния щит над Карлово” – презентацията и дигиталната реконструкция на късно античната крепост са увлекателен и атрактивен разказ за обекта.

В една от залите ще бъдат представен филм за народните будители и дарители на Карлово.

Презентация, подготвена от уредниците на музея ще припомнят за делото на езиковеда, журналиста , издателя и предприемача д-р Иван Богоров.

Финалът на вечерта е посветен на първата българка, направила околосветско пътешествие – карловката Анка Ламбрева.

До късно вечерта на 19 май ще бъдат отворени къщите от туристическия комплекс „Старинно Карлово”.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker