Министърът решава за розовия цвят утре, след среща с фирмите-преработватели
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 19 Май 2018 17:27

 

Още един ден ще чакат решение на проблема с розовия цвят производителите. Едва утре министър Румен Порожанов ще се срещне със собствениците на дестилерии, за да обсъди с тях изкупната цена на реколтата тази година. Чак след това ще обяви евентуални мерки за решаване на проблема - ниски цени на суровината, свръхпроизводство, фалшиво розово масло на пазара. Но днес в Карлово Порожанов се обяви за светкавични

 

амерки във връзка с напрежението, което възникна в началото на розобера тази година. Той  обмисля най-голямата стъпка в решаването на проблемите да бъде  приемането на закон за розопроизводство и производството на розовото масло. Дотогава обаче ще бъде извървян не малък път. Това стана ясно от срещата, която проведе в Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов с розопроизводителите от Карловската долина. Тя бе уговорена вчера от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов по повод напрежение в този земеделски сектор и протестите, които започнаха в цялата страна.

Десетки розопроизводители дойдоха да изложат проблемите си. Това са ниска изкупна цена на розите в тази кампания, която е на път да откаже стопаните с по-малки градини от тази дейност. През 2016 и 2017 изкупната цена на розите стартира от 4 лева и стигна до 7 лева, а тази година тя е около 2.00 лева.

През последните години площите с маслодайна се увеличават с 10 процента на година, те вече са около 400 000 декара в страната, заяви Порожанов. В същото време при площи, от които се очаква производство на 3 000 ки.горама розово масло на пазара излиза двойно повече. Има масло с примеси.

Розопроизводството дава препитание на хиляди хора от Розино, Кърнаре и Христо Даново. Ние се захванахме да отглеждаме рози, кражбите на селскостопанска продукция спряха, тефтерите с вересиите в магазините вече са затворени, припомниха Надка Пейчева от Христо Даново и Йордан Стоянов от Розино, които отглеждат рози.

Искаме гарантирана цена за всяка кампания, тя да се договаря между земеделските производители и фирмите преработвателки в началото на всеки сезон, заяви Цветан Червенков от Климент.

Общините могат да съдействат за решаването на някои проблеми като регистрация на прекупвачите на розов цвят, определяне на часове на влизане и излизане на берачите от розовите масиви, както е при гроздобера, предложи Кабаиванов.

Народният представител Веска Ненчева предложи по-скоро да бъде внесен законопроект за розата за обсъждане в парламента.

Утре министър Порожанов се ще срещне в София представители на фирмите, които преработват розов цвят и произвеждат розово масло. Едва след това ще бъдат набелязани мерки за решаване на проблемите. Той покани и земеделските производители да участват в срещата и заедно да стигнат до полезни решения.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker