Френска ТВ снима историята и архитектурата на Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 27 Юни 2018 00:22

Френска телевизия представя Карлово пред своята публика. Екип с три камери и дрон вече направи първите кадри в старата част на града, където са запазени сгради както във възрожденски стил, така къщи с европейска архитектура, строени само няколко десетилетия по-късно. Работното заглавие на продукцията е „Карлово – история и архитектура”. Филмът се

прави със съдействието на Историческия музей и комплекс „Старинно Карлово”.

 

Директорът на Историческия музей Мария Деянова представя част от историята на Карлово и забележителните сгради от средата на 19 и началото на 20-ти век. По-голяма част от снимките са посветени на архитектурата на Карлово от миналото, разказа пред „Марица” Мария Деянова. Френските зрители ще научат, че възрожденските къщи в Карлово имат уникална архитектура и макар да представят най-общо балканските къщи от 19 век, те носят своя индивидуалност, всяка от тях е уникална и по отношение на конструкцията, и на покривите и на избора на материалите, а това ги превръща в безценни образци - елегантността на сградите, украсата, в която има европейски елементи ги прави неповторими. Това са Бухаловия хан, Мазакова къща, къщата на Райно Попович. Градинското изкуство на Карлово, прочуто в миналото и запазено в някои дворове на частни имоти, също е обект във филма. Много кадри са посветени на слънчевите дворове, в които греят цветни бордюри и партери.

Къщата на съратника на Васил Левски Иван Грозев, която се намира на само няколко метра от паметника на Апостола в Карлово също влиза във филма. Грозев, който е френски възпитаник е избрал домът да е с типичната на края на 19-ти век европейска архитектура.

Богатото архитектурно наследство на Карлово ще бъде представено само с външни снимки, разказа Деянова. Хората от екипа на френската телевизия обясниха, че тяхно проучване показва, че при подобни продукции публиката е силно привлечена от изгледите, които представят сгради, градини, дворове, и по-малко от интериор.

Карловската роза и розоберът са важен акцент във филма, разкрива Мария Деянова. Макар кампанията по прибирането на розовия цвят да беше към края, екипът на комплекс „Старинно Карлово” успя да демонстрира във филма изваряване на розово масло по старинна технология от 19 век. А телевизионерите от Франция не пропуснаха да питат няколко момичета дали са били Царица на розите.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker