Започна фестивалът "Столетово пее и танцува"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 30 Юни 2018 11:50

Национален фолклорен фестивал „Столетово пее и танцува” започна в Столетово. Това е 11-ото издание на форума за народно творчество, който се провежда в Стремската долина. Тази  година то е посветено на 90 години от създаването на местното читалище  и на 170 години от рождението на Христо Ботев.

Проявата е под мотото „Традиции и съвремие” и

се организира от местното читалище със съдействието на Министерството на културата, кметство Столетово и Община Карлово, фирми спонсори, които всяка година благородно даряват, припомни Мирослав Колев, основател и организатор на фестивала и  председател на настоятелството на читалище „Христо Ботев”. 

Фестивалът  „Столетово пее и танцува” бе открит  от заместник-кмета Антон Минев.

 

В надпяването и надиграването участват детско-юношески и младежки фолклорни групи, индивидуални изпълнители и състави с фолклорна програма до 10-12 минути. Всички ще получат Грамота за участие и сувенир за спомен от фестивала

Желанието ни е  да превърнем фестивала в традиция, която преминава в съвремието и така всяка година да се обогатява с нови участници - певчески групи, формации,  ансамбли от далечни и различни кътчета на страната ни, за да  популяризираме българското фолклорно богатство, заяви Мирослав Колев.

Още първото издание на фестивала, което той и тогавашният кмет Славчо Тодоров организираха, бе заявка за една от най-стойностните прояви за представяне на българския фолклор в страната.  Всяка година общият брой на участниците е над 1000. В Столетово идват и стотици хора от региона и страната да се насладят на изпълненията на българските народни песни и танци.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker