15 хиляди ловци развяха знамена на събора край Ведраре
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 30 Юни 2018 17:43

Близо 15 хиляди ловци и риболовци от цялата страна се събраха  край Ведраре, за да честват 120 от основаването на Българския ловно-рибарски съюз. Те избраха за своята най-голяма проява през последните години града на Апостола и на българското възраждане.  Изборът на Карлово за домакин на този национален събор не е случаен, заяви председателят на Ловно-рибарското дружество – Карлово Иван Стоенчев. Има исторически данни, че

тук е едно местата, където е сложено началото на организираното движение на ловците у нас. Карлово е и естественият географски център на България, което го прави удобно място за такива срещи, припомни той. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави участници в събора и им пожела "На слука". Той заяви, че е уверен, че  всички ловци, какъвто е и той, ще пазят винаги природата и ще се грижат за съхраняване на нейното разнообразие.

 

Съборът започна днес преди обед в полето край Ведраре, където от седмица по-рано бяла разпънати над 150 палатки. пред тях бе монтирана и сцена, от която участниците в събора получиха поздравления, там се състоя и празничния концерт.

Любители на старинно оръжие показаха пред ловците колекция от автентични оръжия от 19 век. Председателят на сдружение "Хайдути" Анко Лалковски от Хисаря показваше украсата по прикладите и дължината на цевите. С тези оръжия сме биели поробителите преди Освобождението, показваше той, пременен като войвода.

С официалните униформи на Българския съюз на ловците  и риболовците председателят на карловското сдружение Иван Стоенчев и на Националния съюз на ЛРБ Васил Василев, както и останалите членове на УС на организацията придадоха празничен характер и показаха уважение към ловните традиции.
Още през 1908 година Управителния съвет на ловно-рибарския съюз е решил членовете на дружинките да се наричат „другар” обръщат помежду си с „другарю”, това не е отменено, разказа Василев.

Нашата мисия е да опазваме природата, но от известно време сме изправени пред предизвикателство на нова болест по дивите прасета, заяви Василев. Това е африканската чума  и за да предотвратим нейното разпространение ,трябва да намалим драстично популацията на дивите прасета. Затова обаче ще са необходими промени в Закона на лова, които да разрешат индивидуален, не само групов лов на диво прасе, обясни той.

Организаторите на ловния събор посрещнаха много гости от цял свят, сред които президентът на Световния съвет по лова и използване на дивеча, представител на Европейската федерация на ловните организации, представители на Руския ловен съюз, на ловните организации в Словакия, Словения, Германия, Беларус.

Снощи председателят и членовете на Управителния съвет на ловците риболовците положиха венци пред паметника на Васил Левски в Карлово.

Източник: marica.bg

 

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker