32 грамоти от Кабаиванов на събора надпяване в парк "Водопад"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 09 Юли 2018 07:45

Любимата песен на Васил Левски „Искам, мамо , да те видя” огласи днес полите на Балкана край Карлово. С нея певческата група от пенсионерския клуб „Гина Кунчева” в Карлово даде старт на събора- надпяване, посветен на 181 години от рождението на Апостола и празника на града, който се чества на 18 юли. Председателят на Общинския съвет на пенсионерските клубове в Карлово Тани Пимпилов и заместник-кметът Данка Люртова откриха първата о поредицата празнични прояви.

Тридесет и две певчески формации с общо 450 участници излязоха на сцената в парк „Водопад”. Специално за събора-надпяване, посветен на Апостола дойдоха фолклорни групи от Велинград, Павел Баня, Разград, Севлиево, както от от селата Михилци, Песнопой, Калояново, от съседните общини.

След малко ще изпълня песен за Васил Левски, която аз създадох, сподели пред „Марица” Дора Шопова, секретар на читалище „Пробуда” в Каравелово. Тя е автор на текста и на мелодията и я изпълнява акапелно, без музикален съпровод. Надарена с талант на певица и танцьорка Дора не пропуска възможност да изрази любовта си българския фолклор, както и да поведе и представи самодейците към читалището . Редом с Дора бе и 78-годишната Христина Чонова.

Да изпее любимата си песен „Хубава си, моя горо” от Каравелово дойде и Сатоми Такада със своя спътник Георги. Двамата са част от певческата група „Детелина” към читалището.

Надпяването събра многобройна публика от Карлово и региона. Да се насладят на надвяването ина красивите народни носии на изпълнителите дойдоха цели фамилии от Подбалкана.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker