Признават Куршум джамия за национален паметник на културата
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 09 Юли 2018 07:51

Карловската Куршум джамия придобива статут на национален културен паметник. Това решиха днес единодушно членовете на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности. Най-старата обществена сграда в Стремската долина ще бъде обявена за архитектурно-строителна художествена историческа ценност от Средновековието. Куршум джамия е и една от най-старите обществени сгради, запазени по нашите земи. Построена е от Карлъзаде Али бей, в годините след като пристига тук през 1485 година. Наречена е Куршум джамия заради оловния и покрив. Експерти оценяват сградата като архитектурна перла, тя е елегантна и в същото време внушителна, с частично запазени рисувани орнаменти вътре. Била действащ храм до преди повече век.

Преди повече от година община Карлово поиска от Националния институт за недвижимо културно наследство Куршум джамия да бъде обявена на паметник на културата от национално значение. Това ще даде възможност на администрацията да изготви проект за нейната реставрация и консервация и да търси финансиране по европейски програми.

Преди това в продължение на няколко години община Карлово води битка за запазване на паметника като общинска собственост, докато през 15 май 2015 година Апелативният съд постанови, че Мюсюлманското вероизповедание в България не е наследник на вакъфските имоти. В този списък бе и карловската Куршум джамия. Сградата е общинската собственост, както и зелената площ около нея.

След като днес експертите приеха предложението на НИКН Куршум джамия да получи статут на паметник от национално значение, предстои становището да бъде внесено в Министерството на културата, а министърът Боил Банов да издаде заповед за това.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker