Старинно Карлово най-посещаван туристически обект през юни
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 11 Юли 2018 08:07

Къща „Бухалов хан“ в Карлово е най-посещаваният туристически обект в България за месец юни според проучване на сайта www. ilovebulgaria.eu. Знаковата къща в туристическия комплекс „Старинно Карлово“ изпревари Бачковския манастир, който зае второ място. Трета позиция в класацията е отредена за къща „Райно Попович,“ другият от общо петте обекта в „Старинно Карлово“. Така къщите в комплекса попадат в топ 3 на проучването, което туристическият сайт прави всеки месец и извеждат Карлово като най-желана туристическа дестинация.

Всъщност интересът и броят на посещенията са още по-големи, тъй като класацията не отчита регистрацията на големите групи чуждестранни туристи, които посетиха обектите по време и в дните около празниците на розата и лавандулата. В тези посещения основният интерес бе демонстрацията на добиване на розово и лавандулово масло и на атракции, свързани с етерично-маслените растения, тъй като тези посетители не са участвали в електронната регистрация, която www. ilovebulgaria.eu. провежда в туристическите обекти, за да направи своята класация.

В комплекс „Старинно Карлово“ къща Бухаловия хан действа като Център на занаяти  и традиции. В нея има добре уредени занятчийски ателиета, в които местни майстори представят дърворезба, тъкане на старинни станове, калоферска дантела, бродерии. В залите вече има богати етнографски колекции и фотоси от миналото на Карлово.

А кафето на пясък и продуктите от роза, които се предлагат в Бухаловия хан са като магнит за туристите.

Съседната къща „Райно Попович“, която също е в комплекс „Старинно Карлово“ представя възрожденската книжовна школа в Карлово. Печатарската преса от 19 век, изработване на сувенири, забележителният двор, който е уреден в традицията на градинското изкуство на Карлово, както още половин дузина атракции, които аниматорите предлагат, привличат голям брой туристи, заяви Деспа Ненова.

За сравнение с други туристически обекти в Подбалкана след къща „Райно Попович“ в тази класация се нареждат музеят на розата в Казанлък и храм „Свето Рожество Христово“ в Шипка.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker