Бойци на Първи батальон превзеха град край планина
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 11 Юли 2018 18:51

Механизиран, артилерийски и противотанков взвод на 61-ва Стрямска бригада атакуваха малък град в полите на висока планина и след успешни бойни действия, успяха да овладеят населеното място. По време на бойните действия страшен тътен

разтърси подножието на Балкана, летяха снаряди, бойни машини настъпваха към целите. В настъпателната операция участваха три подразделения на Първи механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада с командир подполк. Малешков. Това бяха 120-милиметрова самоходна минохвъргачна батарея, смесен противотанков взвод и механизиран взвод. Ако настъпателната операция, която се разигра на учебен център Анево на 61-ва Стрямска бригада на учебен полигон Анево беше действителна, а не учебна, бойците от Първи механизиран батальон щяха да са се увенчали с победа само в рамките един час. Но макар България да изпраща свои военни мисии в Ирак и Афганистан, Българската армия никога не е водила настъпателни военни действия, поясни старши сержант Владимир Смилянов, който обясняваше детайлите на учението.

 

Това бе тактическо занятие с бойни стрелби с механизиран взвод, но тъй като подразделението никога не изпълнява бойни задачи самостоятелно, а с подкрепа и други сухопътни подразделения, към това занятие бяха привлечени и артилерийски формирования.

Първи откриха огън бойците от артилерийския взвод, за да нанесат пожарения върху противника, неговите сили да отслабнат, след което механизираните части по-лесно да завладеят противника и населеното място.

Ние нападаме противник, който е в състав около едно едно отделение, обясниха военнослужещите. Бойните действия се водеха в полето, след това в околностите на населеното място , докато бе овладян самият град. Едното подразделение демонстрира умения за водене на бойни действия в градски условия, двете останали настъпваха по класическия начин.

Оценката на бойната подготовка на военнослужещите, които участват в това занятие ще се прави часове след това, когато се видят пораженията върху мишените и целите, които са били разпределени на всеки от бойците. Учението бе наблюдавано от командира на Първи механизиран батальон полк. Малешков и заместник-командира на 61-ва бригада полк. Деян Дешков.

80 процента от участващите в това учение , както и същият процент от целия личен състав на 61-ва Стрямска бригада, са участвали в мисиите в Ирак и Афганистан. Въпреки че през юни в 61-ва бригада постъпиха 23- ма нови кадрови войници, те не участват в учението. Петима от тях, които са назначени в Първи механизиран батальон, са на подготовка в поделение в Плевен.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker