Почитаме света Марина, покровителката на Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 17 Юли 2018 10:10

Десетки карловци почетоха днес света Марина, пазителката на Карлово. В ранния предиобед  пред параклиса на името на светицата бе отслужен водосвет, а  от ранна утрин през целия ден прииждаха хора да запалят свещ и се помолят пред иконата на света Марина.

 

От столетия съществува вярването, че

тънката струя водица, която изтича от аязмото при параклиса "Света Марина" край Арапския мост в Карлово, е целебна и помага при болести на очите. От онези далечни времена на ранното Средновековие до днес хората палят свещи около изворчето, мият лицата си с водата и носят от тази вода вкъщи за здраве и благополучие
През 30-те години на ХХ век на десния бряг на Стара река е бил изграден параклис на името на светицата, но по времето на социализма храмът е бил разрушен. През 1993 година  карловският конструктор, вече пенсионер Любен Зидаров и скулпторите Николина Канарова и Недко Кръстев изградиха сегашния параклис, който първоначално бе без покрив.
Николина нарисувала патронната икона на северната стена, а Недко издълбал лика на светицата върху камък.От миналата година по инициатива и със средства на Любен Зидаров  бе монтиран красив покрив с орнаменти от ковано желязо. Проектът на конструкцията е на арх. Луиза Георгиева.

Днес параклисът се изпълни с цветя, а иконата на света Марина бе огреяна от пламъчетата на свещичките.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker