Депутати от БСП искат оставката на директорката на РЗОК
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 19 Юли 2018 17:32

Оставката на директорката на Регионалната здравно-осигурителна каса в Плодив искат над десет народни представители от БСП, които са членове на комисията по здравеопазване в Народното събрание, както и депутатите от 17-ти Пловдивски многомандатен район. Те заявиха това на нарочна прескоференция в Карлово. В нея участваха проф. Георги Михайлов, проф. Анелия Клисарова, доц. Георги Йорданов, народният представител от Карлово Веска Ненчева.

Искаме оставката на директора на РЗОК – Пловдив, защото със своя заповед, която е незаконна и неоснователна, д-р Магдалена Петрова е спряла разплащанията по 12 клинични пътеки в АГ-отделението в карловската МБАЛ „Д-р Киро Попов”, заяви проф. Георги Михайлов. Мотивът на РЗОК е, че болницата няма достатъчно анестезиолози, за да осъществява тази дейност. Народните представители от червената коалиция заявиха, че вече са внесели питане по този проблем и в парламентарния контрол. А в сигнал до НЗОК те настояват за отмяна на тази заповед.

Карловската болница няма никакво нарушение на закона, заяви проф. Георги Михайлов. А има своеволия от страна на директора на РЗОК - Пловдив, тъй като условията за изпълнение на клинични пътеки, каквито са ражданията, не изискват второ ниво на компетентност, те изискват първо ниво на компетентност и консултация , а не наличие на отделение по анестезиология и реанимация, подчерта проф. Михайлов. Това условие е абсолютно изпълнено от болницата в Карлово. Тя има четирима анестезиолога. Това , което е извършила РЗОК - Пловдив е абсолютно незаконно. Това поставя населението от общината и от съседните общини в унизително положение да карат родилки да пътуват 70 километра до Пловдив или 150 километра до София. Това нито е професионално, нито е морално, а не е и законно. За това, което се е случило в карловската болница смятаме ,че директорът на РЗОК – Пловдив трябва незабавно да бъде освободен от длъжност. Става въпрос за нарушение на майчиното здравеопазване в район от 100 000 души, заяви проф. Михайлов.

Ръководството на МБАЛ „Д-р Киро Попов” вече е атакувало  заповедта на РЗОК пред Административен съд веднага след като е получена , припомни доц. Георги Йорданов. Този факт обаче не спира нейното изпълнение, посочи той. Докато тя е в сила пациентките на АГ отделението в Карлово би трябвало да си плащат медицинските дейности, които им се прилагат.

Досега няма върната нито една пациентка, а всички разходи по ражданията и другите медицински дейности са били за сметка на болницата и на благотворителния труд на лекарите, заявиха народните представители. Това обаче скоро ще изправи болницата пред сериозни финансови затруднения. Стига се до абсурда хората да плащат здравни осигуровки, да не получават здравна помощ, а парите им да не постъпват в здравното заведение, където те се лекуват, коментира проф. Анелия Клисарова.

.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker