ВМРО-Карлово почете героите в Илинденското въстание в с.Смилево, Македония
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 24 Юли 2018 13:32

ВМРО - Карлово подготвя  прояви в чест на 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. Те ще бъдат пред паметника на войводата Петър Юруков,  който заедно с четата си участва в подготовката и бойните действия на въстанието. Това съобщи Светлозар Янков, председател на ВМРО - Карлово и общински съветник  Карловския общински съвет. Янков участва в проявите на  ВМРО в село Смилец, Македония на 21-ви юли. Там  пред паметника на Даме Груев  по случай  115 години от Илинденско-Преображенското въстание се състоя традиционно шествие в памет на героите от Освободителното движение.

Събитието беше почетено от заместник-председателя на ВМРО - БНД Ангел Джамбазки, народните представители от ПГ на Обединени патриоти от квотата на ВМРО - БНД Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Борис Вангелов и Калин Поповски, младежката организация на партията и симпатизанти от цяла България и Македония.

На церемонията Джамбазки изнесе пламенна реч, в която подчерта важното значение на добросъседските отношения от двете страни на границата. Той подчерта, че такива важни исторически събития трябва да бъдат чествани със съвместни тържества и припомни общото историческо минало, което имаме с братята ни от Македония.

Отбелязваме избухването на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. Защо го казвам, защото историческата истина е една. Това е едно въстание, което преобразява историята на българската нация, то показва единството на каузата на един въстанал свободен народ, който иска да живее по собствените си правила. Свобода, национално единство и единение. То обединявя нас свободните българи, българите от Македония и от Тракия. Тази борба продължава не защото народите ни не са обединени, а защото продължава геополитическата манипулация на историческата истина. Ние признахме конституционното име на Македония и не приемаме някой друг надменно да диктува как да се казва Македония, особено онези от север, каза Ангел Джамбазки.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker