Шедьоври от световни музеи грейват на дуварите в Старо Железаре
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 24 Юли 2018 13:41

Шедьоври на световно  известни художници излязоха от Музея на модерно изкуство в Ню Йорк  и грейнаха върху  белите стени на къщите  и старите дувари в Старо Железаре. В средногорското село ги пренася екип от полски художници, водени от Катаржина  и Венцислав Пияркови. Те вече сложиха



началото на  Първият Стрийт Арт Фестивал Старо Железаре 2018- МоМа – Музей на съвременното изкуство Ню Йорк. Той е продължение на проекта на Катаржина и Венцислав Пирянкови,  които са артисти, куратори и продуценти. Преди няколко години те нарисуваха първите графити в селото – портрети на световно известни личности,  а редом с тях поставиха  лицата на местните хора.


Годината 2018 може да влезе в историята на изкуството с първият официален отдел на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, известен с абревиатурата MoMA,  в българското селото Старо Железаре, разказва  вестник "Марица". Всички най-големи произведения на изкуството от колекцията на MoMA ще бъдат достъпни  в селото в открита галерия, съобщиха Катаржина  и Венцислав Пирянкови.  Тук  световно известните шедьоври  ще бъдат представени по нов начин, различен от затворените пространства и архива на музея, за първи път в историята на музея колекцията му ще бъде представена не само на най-бедните, но и по-малко мобилни, поради биологични или икономическите условия; достигайки директно до вратата им.

Фестивалът е продължение на основните идеи и лозунги на предишни издания - "Изкуство за социална промяна", "Село на персонажите”, когато портретите на жителите на селото бяха изрисуване заедно с избрани личности не само от Европа, но и от света на политиката, културата. Смесвайки локалното с глобалните, Пирянкови показаха  различни гледни точки и различни светове #заедно. Този път, портрети, образи на местни герои, селяните ще се появят в компанията на избрани произведения на изкуството или личности, които са техните герои.
И така, в предложението от наша страна ще открием например "Спящата циганка" на Анри Русо, " Госпожиците от Авиньон" от Пикасо, автопортрет на Фрида Кало, поп арт давещо се момиче от Рой Лихтенщайн - описано като "шедьовър на мелодрамата" и е една от най-ранните работи на художника, изобразяващи жените в трагични ситуации, тема, която не е известна на много село жени, разказаха Катаржина и ВенциПирянкови.

Според тях ефектът от този проект може да бъде грандиозен, дори феноменален и да превърне Старо Железаре в най-артистично образователното село в света! Надяваме се, че следващото лято мнозинството от баби и дядовци, движейки се накуцвайки и цигански семейства, ще бъдат експерти по изкуството на Warhol, Chagall, Malewic и Rothko.



Това е единственият шанс за такава институция като МоМА в наши дни, за вдъхването на нов живот в нея, за използването на нейния потенциал по един ценен, ефективен и жив начин. Потенциалът на големите арт центрове в градовете е изчерпан, средата и получатели са изчерпани, експлоатираните теми, както никога преди е необходим нов източник на енергия и освежаване на познатото, коментират артистите.

Дори да беше умиращо село със стари хора и циганско малцинство в края на света, тук има още неизползвани ценности, неоткрито съдържание, погребани емоции, ценни неща, които могат да бъдат смирено разкрити от жителите на градовете и играчи на великия свят.

Баба Велика, дядо Иван, Шабан, Янко и Али от ромския квартал, ще имат възможност да се запознаят с часовниците на Салвадор Дали, селските картини на Шагал, Мерилин Монро и Уорхол, колелото на Дюшан, белия квадрат на бял фон от Малевич.

Проектът е отворен, с пространство за творчески импровизации и интерпретации през лятото, свързани с актуални ситуации и контексти, които най-вероятно ще доведат и до непредвидени и не планирани събития от А до Я, свързани с текущия контекст, което не само заслужава да бъдат включени в проектите за стенописи и стрийт арт, но които ще им дадат уникалност и автентична добавена стойност на проекта. Източник :в. "Марица"

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker