Клисура чества 190 години от рождението на Христо Г. Данов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 25 Юли 2018 18:46

Днес в Клисура започват чествания по повод 190 години от рождението Христо Г. Данов - патриархът на българската книга. В 13.00 часа в читалище „20 април“ ще започне национална научна конференция „Христо Г. Данов - живот и дело“. Тя е организирана от Историческия музей в Клисура и Регионалния исторически музей в Пловдив.

В нея свои

доклади за живота и делото на видния  издател и книжовник, кмет на Пловдив и основател на вестник "Марица" ще изнесат проф. Надя Данова, доц. Владимир Янев, Стефан Шивачев. Тази вечер в 18.00 часа в Историческия музей ще бъде открита изложба „Род. Семейство. Отечество. Пловдивските фамилии 19-20 век“. Утре в 9.00 часа кметът на Клисура Генка Тодорова, участниците в научната конференция, жителите и гостите на града ще положат цветя на паметника на Христо Г. Данов в парка, който носи неговото име. През деня е втората част на научната конференция.

Музеят се подготвя да посрещне печатарската  преса на Христо Г. Данов, на която е бил отпечатан  първия брой на първия български вестник след  Освобождението  - "Марица", основан и издаван от Христо   Данов.    Ние очаквахме тази машина да стане експонат от Историческия музей в Клисура, затова подготвихме проект „Печатари”, разказа Стоян Иванов, директор на Историческия музей в Клисура. Проектът ще представи  всички фамилии от Клисура, свързани с печатарството в България, ще бъде оформена мобилна изложба, която ще обиколи цяла България и ще покаже как се е изработвал печата през 19 век.

 

 

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker