Димитър Рашков стана почетен професор в Русия
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 30 Юли 2018 18:18

Скулпторът Димитър Рашков бе избран за почетен професор на Държавния университет  Александър и Николай Столетови"в руския град Владимир. Това стана с решение на Съвета на учените от 28 юни тази година. Ден по-късно Димитър Рашков получи поздравителна телеграма от учебното заведение, подписана от Любов Наумова, началник на управлението за международна дейност.

Името на ген. Николай Столетов, командирът на Българското опълчение в Руско-турската освободителна война сближи художника от Карлово с град Владимир, родното място на фамилията Столетови, тяхното имение там сега  е музей.

Още преди десет години Рашков извая бюст паметник на спасителя на Шипка през август 1877. година. Той бе открит в карловското село Столетово, единственото населено място, което носи името на славната руска фамилия. Паметникът бе открит от тогавашния кмет Славчо Тодоров. Година по-късно той покани в селото потомците на командира на Българското опълчение Анатолий и Зинаида Столетови в своето село.

През април миналата година община Карлово дари на град Владимир копие на този паметник.  Димитър Рашков заедно с представителите на общината участва в церемонията.

След като изваях фигурата на ген Николай Столетов  реших, че ще направя и на неговия брат - забележителен руски физик, сподели Рашков.  Вече изработвам скулптура на Александър Столетов и скоро ще "събера" двамата братя в университета в родния им град Владимир, каза маестрото. Той ще дари тази статуя на университета. Паметникът на  Александър Столетов ще бъде официално открит на  1 септември, когато започва учебната година. Тогава Димитър Рашков, вече като почетен професор в Държавния университет  „Александър  и Николай Столетови”, ще присъства на  официална церемония.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker