"Песен за Апостола" на "Карловойс" влиза в учебниците
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 30 Юли 2018 18:35

„Песен за Апостола”, изпълнявана от детската формация „Карловойс”, влиза в учебниците по музика за 4-и клас. Добрата вест дойде при създателите и на 18 юли, рождения ден на Васил Левски, ден след премиерата и пред неговия паметник в Карлово. Изпълнението бе посветено и на празника на града. Творбата, която грабна сърцата на деца и възрастни и спечели хиляди харесвания в you tube, е създадена от карловско трио, за което тепърва ще се говори. Анита Илиева, създател и ръководител на детската музикална школа „Карловойс”, е автор на музиката. Текста написа учителката Марина Караманска, аранжиментът е на Йордан Илиев, музикант, диригент на военния духов оркестър на 61-ва Стрямска бригада, съпруг на Анита.

На 12 юли публикувахме клипа на „Песен за Апостола” в you tube, а на 18 юли получих обаждане от издателство „Анубис”, разказа пред „Марица”Анита Илиева. Експертите, които създават учебниците, казаха, че предлагат песента да се изучава в училище и ме канят да изпратя текста, нотите, описанието на музикалния съпровод, аранжимента и кратка информация за авторите и за формацията „Карловойс”, разказа Анита Илиева. За всички нас това беше момент на изключителна радост, голяма чест е, сподели музикантката.

Това не е първата песен, която Анита създава заедно с Марина Караманска и Йордан Илиев . Година след първата, посветена на деца от детска градина в Карлово, в приятелски разговор между Анита и Марина се родила идеята да напишат песен за Карлово, България или Васил Левски. След няколко дни Марина донесла текста. Когато го прочетох, буквално за няколко минути бях готова с мелодията, спомня си Анита. Музиката за тази песен се роди много бързо. Това беше преди година. След това трябваше песента на „узрее” - да я премисля, да я слушам. Учихме я с децата от „Карловойс”, исках да видя тяхната реакция, как я приемат те, дали ще им хареса.

Студиото, в което направихме записа, бе в Асеновград. Пътуването до там и записването на песента бяха истинско приключение за децата. Денят ни бе дълъг - 15 часа. Пътувахме с влак и автобус, сменяхме няколко пъти връзки. А по гарите и автогарите децата пееха непрестанно. Един много силен дъжд ни заваля в Асеновград, а те стояха под чадърите на жп гарата и не спираха да пеят „Песен за Апостола” , „Песен за България” ,” Хубава си, моя горо”. Хората ги гледаха и слушаха удивени. Невероятна емоция! Записахме много бързо песента, после веднага започнахме снимките за клипа. В него участват всички деца от „Карловойс”. Снимахме го на най-важните места за нас карловци - пред родната къща на Апостола, в музей „Васил Левски” , на паметника и в комплекс „Старинно Карлово”. Публикувахме го в you tube на 12 юли и само за няколко дни той събра няколко хиляди харесвания. А в навечерието на 18 юли, рождената дата на Апостола, получих покана от Издателска къща „Анубис” песента да бъде включена в учебника по музика за 4-и клас. Това е невероятна чест и радост песента ни да бъде включена в учебник и да се пее от децата на цялата България, коментира Анита Илиева.

Анита създаде музикалната школа „Карловойс” към Военния клуб в Карлово преди четири години. В нея участват деца с музикална и певческа дарба на възраст от между 6 и 14 години. А само година по-късно формацията стана лице на Карлово и представя града на всички празници на родна сцена и на фестивали, конкурси и прояви в страната. В същото време Анита създава продукция, която се приема много добре от децата, публиката и музикалните специалисти.

Вече имам повече от десет готови песни, които са по текстове на Марина Караманска, аранжиментите са на съпруга ми Йордан Илиев. През септември ще започнем да ги записваме в студио и да направим клип на всяка една песен, за да можем да представим всяка от песните и целия албум по същия начин както песента за Апостола.

Нашата мечта е догодина за празника на града 18 юл, ние да сме готови да представим албума с песните, написани от мен, по текст на Марина Караманска и аранжимент на Йордан Илиев и изпълнени от „Карловойс”. При нас проблем е единствено финансирането, защото всеки продукт го реализираме с помощта на родителите на децата, които участват в „Карловойс”. Иска ни се за следващите проекти повече хора да ни помогнат, да не разчитаме само на помощта на родителите от школата, споделя Анита Илиева. Източник: marica.bg

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker