На 2 август: Почитаме войводата Петър Юруков
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 30 Юли 2018 18:40

На 2 август ще почетем  войводата Петър Юруков , участвал с чета в Илинденско-Преображенското въстание. Тържеството е от 18.00 часа край паметника  на войводата. То се организира от Община Карлово и ВМРО - Карлово.

Петър Юруков е български революционер, той е най-младият войвода на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация и по време на Илинденско-Преображенското въстание води своя чета. Роден е на 19 декември 1882 година в Карлово. Става деец на ВМОРО, докато учи в железарското училище в Самоков. Първо се обучава в четата на Михаил Апостолов - Попето, а после Гоце Делчев го изпраща за секретар на Дойранската чета, там замества войводата Христо Чернопеев, след като е ранен в сражение. През 1902 година Петър Юруков участва в аферата „Мис Стоун”. Година по-късно влиза с чета в Тиквешко, за да възстанови революционните канали от Струмица и Раовиш до Прилеп. Участва в няколко сражения по време на Илинденско-Преображенското въстание. След въстанието е Крушевски войвода. През есента по време на сражения е тежко ранен край село Прилепец. Умира през януари 1906 година от тиф в болницата в Прилеп, припомни общинският съветник Светлозар Янков.

 

В чест на войводата Петър Юруков по време на българското управление в Македония през 1941-1944 година в Прилеп е издигнат паметник, който по-късно бил съборен.

В началото на 90-те години Карлово вдигна паметник на младия войвода, загинал само на 23 години. През 2016 година дейци на ВМРО - Карлово го ремонтираха, а мястото около него бе благосутроено и сега е любим кът за отдих на хората от улицата, която носи името на младия войвода.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker