Обявиха Дядо Николай за почетен гражданин на Сопот
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 17 Август 2018 05:12

Пловдивският митрополит Николай е почетен гражданин на Сопот, това реши днес на свое редовно заседание Общинския съвет. Предложението Негово Високопреосвещенство да бъде обявен за почетен гражданин на Сопот е на кмета на общината Деян Дойнов. Митрополит Николай има много заслуги за укрепване на

 

православието и развитие на духовния живот в община Сопот, а вярата, която той носи и благословията, която дава на нас, жителите на Сопот и Анево, ще ни закрилят, за да се развива общината и в бъдеще, заяви Дойнов.

Митрополит Николай ще е първият духовник, почетен гражданин на Сопот. С неговата активна подкрепа и съдействие бе изграден православният храм „Свети Архангел Михаил“ в Анево. Най-новата църква в Подбалкана бе издигната по инициатива и с лични средства на бизнесмена Щерьо Щерев, който почина внезпно преди култовата сграда да бъде завършена и осветена. В нейното изграждане с доброволен труд се включиха християни и мюсюлмани от Анево, тя е дар за православната християнска общност, припомни Дойнов. Дядо Николай подпомогна осигуряването на средства за нейното изписване, припомни кметът на Анево Николай Николов.

Пловдивският митрополит съдейства, подкрепя и поддържа чрез предоставяне на учебени помагала и финансова помощ Неделното училище по вероучение в Сопот. В момента то се посещава от 20 деца. Заниманията се провеждат в Радиното училище, възпято от Иван Вазов в романа „Под игото“и е част от къща-музей „Иван Вазов“. Монахиня Ксения от манастира „Свети Спас“, която ръководи Неделното училище изтъкна приноса на Пловдивския митрополит за неговото създаване и развитие.

Негово Високопреосвещенство има активно участие в духовния живот на община Сопот чрез лично отслужване на архиерейски свети литургии, благословение за вярващите, лична подкрепа за извършване на ремонтните дейности и възстановяване на великолепието на храма „Св. Св. Петър и Павел“ в Сопот, каза още Деян Дойнов.

Решението за обявяването на Пловдивския митрополит Николай за почетен гражданин на Сопот бе взето с тайно гласуване.

Връчването на отличието ще стане на тържествено заседание на Сопотския общински съвет на 5 септември, когато е празникът на общината. На тази дата по традиция се обявяват почетните отличия, които Сопотския парламент присъжда.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker