44 военнослужещи помагат в гасенето на пожара в боровата гора над Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 19 Август 2018 14:01

Военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада се включиха преди малко в гасенето на пожара, който от снощи гори в Балкана над Карлово. 40 рейнджъри вече са на място и оказват подкрепа на горските служители и пожарникарите, които се борят със стихията.

Днес преди обед в общината членовете

на Кризисния щаб обсъдихме ситуацията, заяви пред „Марица” заместник-кметът Антон Минев. Общината отвори склада на Гражданска защита, за да снабди допълнително хората, които гасят с инструменти – лопати, кирки, мотики. Има на разположение и пръскачки с обем 20 литра, те обаче са неизползваеми, тъй като няма как там, където гори пожарът те да бъдат пренесени пълни в вода или да бъдат напълнени на място, обясни Минев.

 

Общината закупи минерална вода и храна за огнеборците – горски служители, пожарникари и военни. Провизиите бяха изпратени в Балкана чрез военнослужещите, които потеглиха днес преди обед, заяви заместник-кметът.

Пожарът е низов, още снощи огънят слезе на земята и сега горят борови иглички и храсти, но димът и вятърът са големия проблем, който възпретяства гасенето.
Стихията е обхванала около 100 декара, собственост на Горско стопанство-Карлово.

Според директора на Горско стопанство – Карлово Златю Кличев пожарът е овладян от източната и южната страна. Няма опасност огънят да се разпростре на запад, тъй като местността там се пресича от дълбоки дерета, в които има вода.

Гасенето е изключително трудно заради непристъпния терен – планината над Карлово е почти отвесна, а паднали дървета, храсти и димът са допълнителна пречка за доброволците, които отиват да гасят.

В същото време хората, които живеят в полите на Стара планина се притесняват стихията да не слезе към града. Те очакват да бъде изпратен хеликоптер, който да угаси пожара.

Очаква се още подкрепление от служители на горските стопанства в Клисура и Хисаря. Според Златю Кличев до късния следобед огънят ще бъде овладян.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker