Бивш кмет на Сопот пита отговорност или християнско милосърдие за дълга на Сопот!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 11 Септември 2018 18:10

Втора кръгла маса по въпросите за дълга на общината и финансовото състояние  се състоя в Сопот. Тя е по инициатива на кмета Деян Дойнов.  В нея за участие бяха поканени бивши кметове на Сопот.

Ето част от дискусията: Минко Караганчев, бивш кмет и един от инициаторите за възстановяване на община Сопот към кмета Деян Дойнов:  Ще се потърси ли адекватна

 

отговорност от виновните за натрупването на дълга на Сопот или към тях ще бъде проявено християнско милосърдие?
В Сопот се проведе втора кръгла маса, на която бивши и настоящи кметове и общински съветници дискутираха причините за натрупване на дълга на общината. Форумът беше посветен на реализирания проект за енергийна ефективност на детски градини.  Това е второто от предвидените общо седем подобни събития, по време които настоящето ръководство на община Сопот иска освен да изнесе пълната информация за това, което са заварили, така също и да даде възможност на всички, участвали под някаква форма в управлението на общината през последните 20 години, да изложат своите виждания за бъдещето на Сопот и Анево.

В кратко изложение кметът Деян Дойнов и зам.-кметът Николай Новаков обясниха какви са проблемите при реализирането на проекта. Така например според заданието е трябвало детските градини да бъдат оборудвани с котли с определена мощност. Тези котли са били подменени, а най-големият проблем е, че в момента дори не работят. Това поставя общината пред предизвикателството да търси вариант за отопление на детските градини през зимния период. Освен това съвсем реална е опасността Сопот да трябва да върне парите по проекта, тъй като заради немонтираните котли той не отговаря на критерия за устойчивост. Така една добре замислена идея се оказва, че е напълно опорочена при нейното реализиране, посочиха от сегашното ръководство на Сопот.

Това, което се е случило при реализирането на този и на всички останали проекти,  не е случайно, всичко е преднамерено, убеден е зам.-кметът Николай Новаков. Той обясни, че е можело да бъде разплатен още през 2014-та година, но това така и не се е случило. И при този проект отново има наложена корекция, което също е спомогнало за натрупването на дълга. А фирмата реализирала проекта за енергийна ефективност е същата, която е правила ремонта на покрива на сопотското читалище, посочи Новаков. Това е добре организиран пладнешки обир, общината е била източвана така, както не се е случвало по турско, допълни кметът Деян Дойнов.

Минко Караганчев, бивш кмет и един от инициаторите за възстановяване на община Сопот, постави актуален въпрос към кметския екип, дали на виновните за натрупването на дълга на Сопот ще се потърси адекватна отговорност или към тях ще бъде проявено християнско милосърдие, като припомни пример от близкото минало, в който на последния кмет на кметство Сопот са опростени 20 000 лева. По думите му, ако общината е на мястото си, това не бива да се случва.

Караганчев получи уверение от кмета, че в този момент интересът на община Сопот е защитен максимално. В момента се води досъдебно производство и се чака вещите лица да дадат становище казуса.
Източник: rnews.bg



 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker