Дървата за огрев станаха 100 лева, причина няма!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 03 Октомври 2018 17:32

Фирми в Карловско  предлагат материал по 100 лева. Оскъпяването е заради това, че те са нарязани и нацепени, съобщава marica.bg. Има известна спекула

в тази цена, твърдят вещи в пазара на суровината на отопление.

Освен това „пространственият“ кубически метър сваля от количеството дърва. Т.е. ако нарязаните и нацепени дърва, нахвърляни в камиона, се свалят и се подредят плътно, те са с около 30 на сто по-малък обем, твърдят стопани от карловските села. Въпреки това много семейства предпочитат да дадат дори и 95-100 лева на кубик, за да си спестят търсенето на човек, който да ги нареже и друг, който да ги нацепени. От години обаче местните хора предпочитат снабдяването от Държавно горско стопанство в Карлово и в Клисура.

 

Цената в ДГС -- Карлово е 44 лева на кубик, превозът се заплаща допълнително. Ако се наеме фирма, се плаща по около 30-35 лева за кубик. Така цената в зависимост от обема и от разстоянието се движи между 75 и 85 лева на кубик. И това е най-предпочитано снабдяване в Подбалкана.

За отоплителния сезон 2018-2019 г. Държавно горско стопанство Пловдив продава дървата за огрев за 78 лв. с ДДС. Цената е еднаква за всички поделения, които се снабдяват от Южноцентрално държавно предприятие в Смолян. Тя е валидна за твърда широколистна дървесина. Същата е предназначена само за физически лица и може да се закупи от три временни склада в общините Куклен, "Родопи" и Съединение. Само в община "Родопи" се предлага иглолистна дървесина, която струва 44 лв. без ДДС за кубик.

Ново поскъпване на дървата за огрев се очаква до дни в Пловдив, коментират търговци. В момента един стандартен палет от 0,9 кубика с дъб и бук струва 90 лв. Очаква се да стигне стотак. Нямам представа защо дървата поскъпват. Дефицит няма, но увеличение между 10 и 20 лв. на доставната цена се забеляза още през лятото. Оттам по веригата няма как и ние да не сложим някой лев отгоре, коментира собственик на склад на Карловско шосе. Той уточни, че другата седмица чака нова доставка и бил предупреден, че ще е по-скъпа с десетак.

В интернет някои търговци на дърва под тепетата вече са вдигнали цените на 100 лв. Иначе има и обяви за 60 лв. на склад в Куклен.

 

Източник:  www. marica.bg

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker