Художник вае „Златното око“ за операторско майсторство
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 18 Октомври 2018 17:46

Бронзовата статуетка, която ще получи новия носител на наградата за операторско майсторство от Карлово за Попово. Тя с нарича „Златното око“ , а нейният притежател за 2018 година ще стане известен на церемония на фестивала за операторско майсторство „Димо Коларов“ в родния му град Попово. Коларов е снимал един от най-хубавите български филми, сред които хитовия сериал „Капитан Петко войвода“. Това е деветият фестивал, който се провежда в родния му град, посветен на операторското майсторство, а призът за най-добрия оператор е дело на карловския художник Димитър Бакърджиев. Статуетка представлява бронзова лента, която завършва с извика, очертаваща човешко око. Бакърджиев е автор и на плакета „За цялостно творчество“ който също се връчва фестивала.

Още преди години карловският художник реши да посвети част от творчеството си на българските артисти. Той е автор на първия приз „Годишни награди на Съюза на артистите в България „Златна колона“. Година по-късно наградата бе преименувана на „Икар“, а изработването на приза бе възложено отново на Бакърджиев и той го прави вече десет години.

В родния си град Карлово Димитър Бакърджиев е автор на приза „Златна роза“, която се връчва на фестивала за българския актьор.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker