Легендарният Димитър Хаджиев създавал европейски шампион
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 24 Октомври 2018 15:59

Легендарният треньор по плуване в Баня Димитър Хаджиев, който превърна от цяло поколение деца от градчето в звезди на водния спорт, спечели четири златни медала на състезанието за ветерани в Сандански в края на септември. 76- годишният плувец пребори връстниците си, както и по-млади от него състезатели, в четири дисциплини, включително и в коронната му бътерфлай. Той постигна най-добро време на 50 и 100 метра свободен стил като избра бътерфлай и кроул и взе златните медала в категорията „ Мастерс”. Във ветеранското плуване няма случайни хора, там сили мерят известни български спортисти с високи постижения в активната си кариера. Димитър Хаджиев е един от тях. Колекцията му от медали и грамоти вече е достойна за Гинес. В нея освен отличия като плувец той има и за треньорската му дейност. За постиженията като треньор в Баня лично го поздравил и му връчил грамота тогавашният първи секретар на Окръжния комитет на партията в Пловдив Костадин /Кочо/ Гяуров, когото Хаджиев много уважава.

Димитър Хаджиев има зад гърба си над 40-годишна треньорска дейност, по-голямата част от която е в Баня. Започнал работа в курортното село през 1972 година, когато бил на 29 години. Поканил го да стане треньор по плуване тогавашният председател на Клуба за физкултура и спорт „Минерални бани” Пейко Пейков, а по-късно и кмет на Баня, с когото са връстници. Знаели се от спорта, Димитър Хаджиев бил известен състезател по плуване, а до тогава работил и като треньор в Хисаря.

Дошъл в този край от центъра на Пловдив. И по майчина , и по бащина линия има в името си „хаджи”, т.е. предците му били ходили на Божи гроб. Майка му е певицата Митка Хаджийска, братовчедка на знамения кларнетист Иван Хаджийски. Тя пеела повече от десетилетие в Югославия, прибрала се в Пловдив след чешките събития през 1968 година. По майчина линия е наследник на майстор Георги, построил забележителната сграда в Стария град, в която днес е настанен Етнографския музей. По майсторство този човек бил равен на Кольо Фичето, а освен строител бил и резбар. Негови били известни сгради са запазени в Родопите, в Истанбул.

Баща му Георги Хаджиев е от известен брестовишки род, предците му се занимавали със земеделие, имали много лозя.

Без да знаят, че има два пъти „хаджи” в рода си, всички наричат Димитър Хаджиев само Хаджи, като слагат ударението на първата сричка – и децата, които той е тренирал навремето, и техните родители, и познатите в Баня. И така се обръщат към него, викат му Хаджи израз едновременно на уважение, на близост и на симпатия.

Когато Пейков ме доведе в Баня първоначално тренировките бяха на големия басейн на Централния минерален плаж, спомня си Хаджиев. А аз толкова бях запален, че често оставах да нощувам в стаята на спасителите. А ние с Пейков бяхме първите в Пловдивски окръг, а може би и в страната, които въведохме плуването на открито, спомня си Хаджиев.

Още в първите месеци след като е сформира отбора по плуване, малките плувци се открояват на състезанията - още преди да навършат необходимата възраст някои от тях успяват да покрият нормативите за майстор на спорта.

И до днес Хаджиев помни всяка съпка на тези момчета и момичета от Баня, които много скоро стават гърбнака на плуването в Пловдив и в България. На осемгодишна възраст Елена Пенчева Минчева, родена през 1964 година , е републикански шампион по бътерфлай – най-трудният стил в плуването, но любим на треньора и на по-голямата част от неговите възпитаници.

Стефка Мушева, която е от същата възрастова група, а по-късно с майсторска титла, биела Таня Богомилова. По онова време най-известната ни плувкиня казвала преди състезание : „ Няма я Стефка Мушева от Баня да ме конкурира”. Николай Аргиров, Николай Пенчев, Милка Вълкова, са ред любимците на Хаджиев.

Сред тях обаче и до днес най-силно грее името на легендарната Ваня Аргирова, възпитаничка на Димитър Хаджиев, златни име в плуването, два пъти европейска шампионка и шеста в света. Беше на 4-5 години, когато започна да идва на бесейна спомня си Димитър Хаджиев. Беше се запалила по плуването покрай брат си Николай Аргиров. Живееха съвсем близо до басейна. Тогава беше дребника, но огромният и талант се разкри бързо. Макар да е по-малка от Таня Богомилова съм я пускал на състезания с нея. На едно състезание „Златна рибка” Ваня взе седем златни медала. Неин рекорд стоя 20 години ненадминат. Когато стана в пети клас буквално ми я откраднаха за спортното училище в Пловдив.

Сред възпитаниците на Хаджиев в плуването са Николай Бареков и сестра му Десислава. Те учиха първоначално в Баня и тренираха плуване. Николай имаше добри данни и хубав стил. А Деси бе едва на три годинки и два месеца, когато влезе в басейна и започна да плува. Сега е много хубава млада дама, висока е почти колкото Николай, красива, разказва треньорът.

Хаджиев има своя методика на подготовка и я споделя публично за първи път. Беше след 1972 година, след олимпиадата в Мюнхен, на която легендарният Марк Шпиц спечели седем златни медала като постави седем рекорда, ненадминати до преди десет години, спомня си Хаджиев. Бях намерил видеозапис на неговото участие в олимпидата и с една стара машина „Славянка” заедно с Пейков го прожектирахме безброй пъти, гледахме на забавен каданс всяко движение, за да разучим всеки детайл на стила на великия американец, спомня си днес Хаджиев. Освен това той открил и прилагал симулативните тренировки. Те изгражадаха у плувците увереност и психическа нагласа, че ще победят конкурента. Това обаче не бе напомпване на самочувствието, а точен разчет на всяко движение на състезателя във време, което да изпревари конкуретния плувец. Това са част от моите тайни, които сега за първи разкривам пред някого, казва треньорът.

Той оценява като огромна ролята на Пейко Пейков за на спротра в Баня. Когато дойдох в Баня , тук се развиваше хандбалът, треньор беше Пейков. Но той самият насочи част от вниманието към плуването. Всеки човек, ако е честен ще призне, че той изгради спортната база в Баня. Имаше виждания , беше много далновиден и имаше характер да се бори и да постига целите си, обобщава Хаджиев.

Работата на спортния басейн в Баня срещнала Димитър Хаджиев с много известни хора. Той пази добър спомен за доня Маргарита, съпругата на Симеон Сакскобурготски. Идваше една дребна жена да плува, забелязах, че плува добре, но не я познах, разказва Хаджиев. По някое време един от охраната и дойде при мен, представи се и каза, че е тя. Предложих да и отцепим коридор специално за нея в басейна, за да се чувства доре. Тя обаче категорично отказа. Идваше няколко пъти съвсем дискретно , без да се афиришира.

Напоследък Димитър Хаджиев е спасител в балнеохотел „Царска баня”. Макар клиентите на басейна да не знаят неговата история и заслугите му за развитето на плуването, харизмата и магнетизмът му ги привличат. И още след първия контакт завързват разговор , а докато плуват усещата дисректана, но осезаема подкрепа на добрия педагог и треньор .

Преди доста години загубих съпругата си, после по-големия си брат, споделя непреживяната си мъка Димитър Хаджиев. Но в болката ми спортът, плуването ме държаха на повърхността. Сега съм дядо, имам внук, който носи моето име. Синът ми и снахата си направиха къща близо до Пловдив. Много се обичаме, със сина ми сме едно цяло и аз живея и работя за тях, споделя треньорът.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker