Археолози проучиха Куршум джамия
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 24 Октомври 2018 16:04

Археолози проучват терена във вътрешността на бившия карловски храм Куршум джамия, екипът от Националния археологически институт и музей вече направи контролен сондаж като разкри слой от около 25 сантиметра. Обследването се осъществява под ръководството на проф. Маргарита Ваклинова. То ще продължи до края на тази седмица. Финансирането на разкопките е изцяло от община Карлово. Това съобщи Антон Минев, заместник-кмет на община Карлово.

Това е третият етап от археологическите проучвания около и вътре в храма. Той ще приключи до края на седмицата. Проучването се осъществява във връзка с намерение на община Карлово да устрои в култовата сграда от 15-ти век културен център с експозиция на артефакти от Стремската долина. Но още преди да започнат разкопките археолози и историци заявиха, че абсолютно нищо не може да бъде предприемано и никакви инвестиционни намерения не могат да бъдат реализирани, преди на такъв терен, регистриран като културно наследство, да бъде направено археологическо проучване.

Първият сезон бе през юли 2015 година. Тогава бяха направени два контролни сондажа на сградата отвън в западната част на терена , те бяха на отстояние 5 метра от стените на сградата. Бе направен и един сондаж във вътрешността. Експертите достигнаха до останки от каменни съоръжения, вероятно от 4-5 век пр. н. е. Според тях е много вероятно останките да са част от тракийска могила. Открита бе и сребърна монета от античния град Аполония Понтика /днешен Созопол/. Целият район е характерен с много активна тракийска култура. В самото вакъфнаме, т.е. документа, с който се узаконява земята за построяване на джамията, се използва понятието "могила, която е в гробището на неверниците, каза тогава проф. Ваклинова. Откритите каменни находки говорят за това, че там е имало обект, който отговаря на времето на траките, отбеляза тя.

Куршум джамия е забележителна сграда, много елегантна и красива, отбеляза проф. Ваклинова. Строена е през 1485 г. и е наречена Куршум заради оловния покрив. Много малко са запазените джамии от този период, в който Османската империя е процъфтявала. Във вида, в който е сега, джамията е била обект на няколко консервационни акции. През 60-те и 70-те години е имало проект за използването и като музейна сграда, в чието фоайе да бъдат изложени култови паметници - християнски, мюсюлмански, еврейски, от района на Карлово.

Три архитектурни периода са оставили следи в Куршум джамия - освен XV век, когато е строена, присъстват още строителните традиции от края на XVII век, както и от периода на Българското възраждане, обясни проф. Ваклинова.

В Карлово съществуват предания и и сведения на местни краеведи, според които Куршум джамия е построена на мястото на средновековен православен храм. За градежа като строителен материал са били използвани камъни и части от колоните, оформящи входа.

Още през 2016 година община Карлово Куршум джамия да бъде призната за паметник на културата от национално значение, неотдавна Министерството на културата даде този статут на най-старата запазена обществена сграда в Стремската долина. Намеренията на общинското ръководство са в скоро време да бъде разработен проект за превръщането на Куршум джамия в действащ културен институт.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker