Дядо Николай освещава параклис на край хижа "Рай"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 24 Октомври 2018 16:08

Дядо Николай се качва в събота на хижа „Рай”, Пловдивският митрополит ще бъде придружаван от свещеници от калоферските църкви и от кмета на града Румен Стоянов, който е председател на градското туристическо дружество. Владиката отива там, за да освети параклис, посветен на загиналите в Стара планина алпинисти. Към най-красивата

 

хижа в Калоферския Балкан и Стара планина потеглят туристи и алпинисти от Калофер, Карлово, Стара Загора, Русе. Камбанен звън от уникалната каменна църква под връх Ботев ще огласи за първи път билото на Стара планина в събота, 27 октомври. Тогава пловдивският митрополит Николай ще освети най-новия храм в сърцето на Стара планина, а десетки алпинисти, туристи и планинари ще запалят свещица в памет на загиналите при инциденти. Церемонията започва в 12.00 часа на обяд.

Църквата „Свети Николай свети Пантелеймон бе изграждана в продължение на 15 години с участието на стотици любители на планината. Инициативата и организацията за построяването на храма, проектиран първоначално като параклис, бе на Петко Илиев от Сопот, който през февруари 2003 година загуби сина си в лавина под връх Ботев.

За да бъде вдигнат и осветен малкият каменен храм бе създадено сдружение „Св. св. Николай и Панталеймон”. Постройката се намира до хижа “Рай” и се изгражда с благословията на Пловдивската митрополия и отец Иван от Калофер, вече покойник, направил първата копка и положил основния камък.

Чрез изграждането на храма Петко Илиев се опитва да преживее това, което не се преживява – загубата на сина си. Той посвети култовата сграда в памет на Илия и на всички туристи, които са загинали в Централната част на Стара планина - от връх Вежен до връх Триглав, от Пирдоп до Тъжа. През годините докато пренасял пясък и вар, докато редил камъните и Петко научил историята на всеки, когото Балканът е погълнал. А през това време туристически дружества, нови

приятели, които Петко открил, докато градят, даряват по малки суми и доброволен труд, за да бъде завършена постройката.

Всеки камък, положен в основите и стените ми е донесен от турист, минал покрай строежа или дошъл специално за това до хижата. В градежа има камъни от Черно и Средиземно море, от Рила и Пирин, те са донесени специално за този параклис от съмишленици на начинанието. Останалите материали са изнасяни до хижа „Рай” от туристи с раници на гръб и от товарни коне.

Градежът събра хора с близки съдби. В основата на паметника стои капсула с поставени лични вещи на загинали в Балкана момчета и момичета, каза Петко Илиев.

Тази година на 27 юли, деня на свети Пантелеймон бе отбелязано официално завършването на уникалния храм.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker