Дъбене празнува 120 години читалище "Христо Ботев"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 29 Октомври 2018 05:33

120-годишнината на читалище „Христо Ботев” в Дъбене бе чествана като празник, на който местните самодейци представиха част от продукцията си. По случай юбилея

Вълко Шойлеков и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов откриха плоча в памет на Христо Бухалов, по чиято инициатива и с чието съдействието през 1956-1962 година е била изградена съвременната сграда на читалището, в която има голям театрален салон и няколко зали за репетиции, културни събития и кабинети.

 

Началото на читалищната дейност сложили група младежи от селото начело с Нено Ламбов и учителите Никола Цолев и Стефан Вахлиев. Те основават театрална трупа. Първата читалищна проява била на 1 януари 1898 година и този ден останал в историята на селото с една драматична случка. Младежите подготвили пиеса, посветена на Васил Левски, финалът бил обесването на Апостола. Неочаквано обаче въжето се заплело около шията на Стефан Вахлиев, който играел Левски. Младежът се спасил по чудо, но и публиката, и артистите се уплашили толкова, че страховитата случка се разказва в селото и до днес.

През 1956 година като народен съветник от Балинова махала в Дъбене бил избран Христо Бухалов. Избирателите му поставили поръчения, най-голямото и най-важното от които било построяването на читалище. Те посочили Бухалов и за председател на инициативен комитет, разказва Любка Градева. Народният съветник приел поръчението много отговорно. Той проучил въпроса и предложил изграждането на читалището да стане със самооблагане на местното население, т.е. хората да заделят от доходите си и със събраните средства да се построи сграда. И вместо по 2 процента, както било общоприето, Бухалов предложил дъбенци да се самооблагат с 4 на сто, за да се съберат достатъчно пари за новата мечтана сграда. Когато парите били събрани, бил сключен договор за строителство с поделение на Строителни войски – Пловдив.С труд помогнали кооператорите от дъбенското ТКЗС и местните майстори-строители. Новата сграда била открита през 1962 година, а веднага самодейните състави се увеличили – имало битов хор, в който участвали 30 жени от селото, драматичен състав, коледарска и кукерска група.

Сега в читалището също има женска певческа група, женска и мъжка фолклорни групи, колектив за стари градски песни, танцови състави, кукерски групи. Те са носители на много награди – златни медали, статуетки, грамоти от фестивали и конкурси на наши сцени и културни събития в чужбина.

Читалището разполага с богата библиотека, от всяко семейство на Дъбене има поне по един читател.

Сред отличията са Сребърна и Златна маска от кукерските игри в Перник, както и приз от министъра на културата Боил Банов.

Част от наградите, заедно със снимки и документи са подредени във фоайето на читалището в юбилейна изложба.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker