Фирма повиши енергийната ефективност по проект по ОП "Иновации и конкурентноспособност"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 01 Ноември 2018 09:56

 

На 31.10.2018 г. в офиса на „Маги-Лукс“ ЕООД – с. Йоаким Груево, ул. „4-та“ № 44А, се проведе пресконференция по повод старта на проект № BG16RFOP002-3.001-0707-C01 „Повишаване на енергийната ефективност в „Маги-Лукс“ ЕООД“, финансиран от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на допустимите разходи по проекта е 100 142,85 лв., като стойността на безвъзмездната финансова помощ е 76 108,57 лв. Европейското съфинансиране е на стойност 64 692,28 лв., а националното съфинансиране – 11 416,29 лв. Договорът за безвъзмездна финансова помощ е подписан на 06.12.2017 г. и е с продължителност 16 месеца.

С изпълнението на проекта ще се въведат следните енергоспестяващи мерки:

Мярка 1: „Въвеждане на нова високопроизводителна и енергийноефективна линия за шиене на дрехи“;

Мярка 2: „Въвеждане на нови високопроизводителни и енергийноефективни машини за подлепяне и кроене“;

Мярка 3: „Въвеждане на нови високопроизводителни и енергийноефективни машини за гладене“

С изпълнение на заложените мерки, дружеството ще постигне намаляване на консумацията на електрическа енергия, което от своя страна ще доведе до намаляване на емисиите на СО2. „Маги – Лукс“ ЕООД възнамерява да въведе и сертифицира система за енергийно управление съгласно изискванията на стандарт ISO 5001:2011, чрез която да развие и подобри управленския си капацитет и да спечели доверието на заинтересованите страни /клиенти, партньори, доставчици, контролни органи, общество и др./.

С осигуряването на енергийноефективни машини ще се постигне по-качествено и ефективно използване на ресурсите ,по-добро разпределение на натоварването на производствените мощности, което ще спомогне за по-добра производителност и съответно конкурентоспособност на предприятието. „Маги – Лукс“ ЕООД предвижда да увеличи производствения си капацитет с нови високопроизводителни машини, които са оборудвани с модерни, високотехнологични елементи, така че консумираната енергия да е минимална. С новия капацитет на машините фирмата предвижда увеличение на продукцията, като същевременно се намали разход на енергия за единица продукция. С въвеждането и сертифицирането на система за енергийно управление съгласно изискванията на ISO 5001:2011 ще се постигнат по-високи стандарти за енергийно управление. С реализиране на заложените дейности ще се цели разширяване на капацитета на съществуващ стопански обект и подобрение на производствените процеси в „Маги – Лукс“ ЕООД, което да рефлектира в реализирането на продуктите на компанията на ЕС пазари. Целите на проектното предложение ще бъдат постигнати чрез прилагане на прозрачни и достъпни за максимално широк кръг от представители, като също така ще избягват всякакви форми на дискриминация. Планирани енергийни спестявания за кандидата в резултат от изпълнението на проекта (ПЕС): 31,5%.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker