Честит празник, будители народни!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 01 Ноември 2018 10:03

Днес честване Деня на народните будители! Честит празник на всички, които със своето слово, със своята дейност държат буден българския дух!

С шестиве под надслов „Поклон будители“ бяха



почетени карловските народни будители. В организираното от община Карлово шествие се включиха ученици и граждани, които отдадоха признателност като поднесоха цветя пред паметниците и паметните плочи на родните будители. Райно Попович, Теофан Райнов, Даскал Ботьо Петков, Васил Левски, Евлогий и Христо Георгиеви, д-р Иван Богоров , Иван Лазаров са само част от десетките карловци и възрожденци, оставили със своя живот и дело дълбока диря в българското самосъзнание.

В къща „Райно Попович“, част от СК „Старинно Карлово“, бяха изложени книги за народните будители, с антикварна стойност, а певческа група от клуб на пенсионера „Гина Кунчева“ изнесе литературно-музикална програма.

………………………………………………………………………………………………….

В Исторически музей – Карлово откриха изложба „Род, Семейство, Отечество“

В навечерието на Деня на народните будители в Исторически музей – Карлово откриха фото-документална изложба „Род, Семейство, Отечество“. Изложбата е предоставена от Регионален исторически музей – Пловдив и ще гостува в Карлово до края на месец ноември. В нея са представени емблематични карловски фамилии и родове, съхранили българската култура, традиции и дух, допринесли значително със своята дейност за развитието, утвърждаването и процъфтяването по време на Възраждането и след Освобождението не само на град Карлово, но и на други български градове. Директорът на РИМ – Пловдив Стефан Шивачев представи изложбата пред ученици и граждани, а директорът на ИМ – Карлово Мария Деянова благодари за предоставената изложба, с помощта на която, карловските жители ще имат възможност да се запознаят с живота на техните предци. Директорът на РИМ – Пловдив подари на учителите по история от карловските училища календар, в който са представени тези забележителни родове.

На откриването на изложбата присъстваха заместник-кметът - Антон Минев, заместник-председателят на Общинския съвет - Анастасия Чолакова, директорът на НМ „Васил Левски“ - Дора Чаушева, карловски общественици, ученици и граждани.

ПРЕСЦЕНТЪР НА

ОБЩИНА КАРЛОВО

0335/54-598


 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker