Светослав Цветков е първият носител на наградата "Д-р Иван Богоров"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 02 Ноември 2018 17:00


Кметът на община Карлово  д-р Емил Кабаиванов  връчи наградата „Д-р Иван Богоров” на Светослав Цветков на официална церемония  в Камерната зала на Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.” Карлово на 1  ноември, Деня на народните будители в присъствието на десетки граждани.
Светослав Цветков е  дългогодишен журналист в Българското

 

национално радио и писател, автор на книги с есета и разкази. Негови са историческите романи „Градините на Всевишния” и „Хроники за  възхождението българско”.  Той бе избран от комисия, оглавявана от заместник-кмета Антон Минев.
„Наградата „Д-р Иван Богоров” е голяма отговорност, която предстои да изпитаме. Надявам се, че ще бъдем на висотата на тази хубава българска емоция в Деня на народните будители, защото става въпрос за дух, за  език, за култура, за просвета и за съхранение на българския род“, заяви  кметът на общината. „Хора като д-р Иван Богоров са  тези народни будители, които  с делото и живота си направиха така,  че да ни пренесат   през трудните години на робството. Ние трябва да продължим това дело,  за да съхраним българския народ и българската държавност. А за да съхраним българската държавност трябва да има награди като тази.Това, което  правим в тази  посока са усилия,  които си заслужават“, каза още кметът на общината.
„Цял живот служа на словото българско, винаги съм се стремил   в работата си  пред микрофона на Българското национално радио,  да говоря  ясно и разбрано, а в книгите си, в писаното слово да търся значението на думите в българския език“, каза развълнуван носителят на наградата.  Той благодари на община Карлово за признанието на неговите усилия.
„Аз съм убеден,  че първият носител на  наградата за чисотата на българския език, за цялото си творчество  до момента, и с моралния си облик,  заслужава тази награда… А всички, които са подгласници на носителя на тази награда също са хора, които ще адмирираме и аплодираме, ще се преклоним пред тяхното родолюбие  и тяхната работа за чистотата на българския език“, заяви още д-р Емил Кабаиванов.
В чест на първия носител на наградата „Д-р Иван Богоров” прозвуча „Многая лета”.
Мъжки хор с диригент Павел Герджиков, вокално трио „Импресия” и артистката Василка Сгурова поздравиха присъстващите.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker