Общ устройствен план начерта развитието на Сопот занапред
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 07 Ноември 2018 18:37

Сопот ще расте на юг и на изток, в следващи две десетилетия градът няма да има нужда от усилено жилищно строителство. Това показва Общият устройствен план на града, който влиза за разглеждане в Общинския съвет. Документът, който е основа за стратегическо планиране за развитието на Сопот измина досега успешно всички процедури, преди Общинският съвет да го одобри. На предстоящото заседание кметът на общината Деян Дойнов ще

внесе проекта за обсъждане от съветниците.

 

Работата по него продължи две години. През това време експерти проучиха всички аспекти като градоустройство, инфраструктура, екология, демография, климат, въз основа което станаха ясни тенденциите за развитие на Сопот, обясни главният архитект на общината Иван Нечев.

Сопот разполага с достатъчен жилищен фонд, сочи проекта за Общия устройствен план. За съжаление демографското прочуване през следващите две десетилетия показва, че броят на жителите на града няма да расте, коментира арх. Иван Нечев. Дори има лека тенденция за спад. Това налага изводът, че градът няма да има остра нужда от жилища.

Общият устройствен план очертава две мултифукнционални зони, в които ще се осъществяват промишлени и жилищни дейности. Едната е на юг от ВМЗ и обхвата площ между ВМЗ и подбалканската жп-линия София-Бургас. Другата е на изток от сегашните граници на града.

Планът очертава четири вилни зони. В местностите Яса тепе, Корията, Света Троица, Кайряка, Бозалан и Малкия друм и сега има изградени вили. В тази територия ще може да се осъществява и в бъдеще изграждането на вилни сгради. Допустимата височина е до 7 метра до стряхата на сградата, което е равносилно да два жилищни етажа.

Сопот ще развива зелената си структура. Според плана тя започва от Младежкия хълм Трапето, минава през площад „Възраждане“ пред Радиното училище и през центъра на града и обхваща цялата ивица, успоредна на Подбалканския път 1-6, който в улица „Иван вазов“ преминава през Сопот.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker