"Карловци" и "Стремци" в състезание за историята на Българската армия
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 09 Ноември 2018 15:59

Автор: М-р о.з. Стефан Груев , секретар на Общинската организация на СОСЗР - Карлово

 

Ученици от Карлово се включиха в националната викторина посветена на 140-годишнината от формирането на Българската армия. Хубава инициатива, протегната и поета ръка, задълбочена и прецизна подготовка, впечатляващ резултат.
Така можем да охарактеризираме накратко това, което се случи в Карлово на 8 ноември 2018 г. в голямата зала на Военен клуб – Карлово.
Инициативата – тя дойде от Гражданско сдружение „Българска зора” с председател генерал-майор о.з. д-р Петър Петров, която след положително становище на Министерството на образованието и науката и чрез Регионалните управления по образованието – София град, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Габрово, Бургас и Варна, учениците от гимназиален етап бяха поканени да вземат участие в национална викторина, посветена на 140-годишнината от формирането на Българската армия.


Материалите за викторината бяха получени в средните училища от общините на изброените области и всяко едно училище бе поканено само да реши има ли желанието, силите и възможностите да се включи в инициативата.
В Карлово, Сопот и Хисар от години имаме изградени и функциониращи секции Клубове Приятели на армията, но само Средно училище СУ „Васил Левски” – Карлово намери аргументи, кураж и капацитет да откликне на инициативата. Под ръководството на директора си г-жа Мариана Манчева, и с непосредствената инициатива и организаторска работа на ръководителката на Клуба г-жа Даниела Генчева, два отбора от училището поеха предизвикателството да премерят сили и знания по темата.


Макар и времето за подготовка да бе минимално, отборите с активната помощ и съдействие на учителите по история г-жа Пенка Гънчева и г-н Георги Белчев, успяха да разработят и подготвят четиридесетте въпроса от викторината.
А с помощта и съдействието на служителите от Военен клуб – Карлово, начело  с главния експерт там подполковник о.з.Веселин Ангелов и на Исторически музей – Карлово с Директор г-жа Мария Деянова, викторината в голямата зала на Военния клуб се превърна в ярка демонстрация на преклонение и почит пред славната история на Българската армия. Двата отбора на СУ „Васил Левски” – „Карловци” и „Стремци”, показаха сериозни познания по темата и дадоха заявка и за по-нататъшни успешни прояви.


С минимална преднина победата завоюва отбора „Карловци”, с което спечелиха и възможността да представят града на Апостола на свободата Васил Левски в регионалния кръг от надпреварата в Пловдив. Но с показаните от тях резултати най-вероятно те ще бъдат и  представителите на област Пловдив във финалния национален етап. Пожелаваме им успех.


На всички участници във викторината бяха връчени почетни грамоти за участие и по един екземпляр от книгата на председателя на Асоциацията на Сухопътните войски на България генерал о.з.Кирил Цветков, посветена на живота и делото на Главнокомандващия на Българската войска през Първата световна война генерал Никола Жеков.

А на отбора победител Общинската организация на запасното войнство в Карлово връчи като подарък книгата „Непокорно смелите изгарят в полет” - за историята на създаването и развитието на българската военна авиация, летище Карлово и  6-ти въздушен изтребителен полк – Марино поле, от военния историк полковник о.з.доц.д-р Петър Ненков.


Една чудесна проява на родолюбието и патриотизма на карловските средношколци, която заслужено получи одобрение и адмирации.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker