Деян Дойнов пред гражданите на Сопот: Общината е в добро финансово състояние!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 09 Ноември 2018 17:45

Общината е в добро финансово състояние. Предстои сключването на договори за три проекта, които ще се реализират на територията на Сопот и Анево. Започва и ремонтът на сопотската болница.
Питанията на гражданите бяха насочени към реда, сигурността, работата по инфраструктурата на Сопот и Анево. Наред с това най-задавания въпрос беше кога на бившия кмет на общината ще бъде потърсена отговорност съгласно закона, за безстопанственото и безхаберно управление
Кметът на Сопот отчете своята дейност през трите години от мандата си пред съгражданите си. Доклада си Деян Дойнов започна с това, което е заварил встъпвайки в длъжност. По думите му, разгрома, както организационен, така и финансово-юридически надминавал дори и най-смелите му очаквания. В предизборната кампания през 2015 година единствено аз и моя екип твърдяхме, че задълженията на община Сопот не са само от злополучната Пречиствателна станция, че те са много повече, като в последствие установих, че са приблизително 13 милиона лева, за което периодично провеждаме съответно „кръгли маси” на тема: „Дългът на Община Сопот”, на които винаги съм канил дори и моите основни опоненти и предшественици, включително и Веселин Личев, който доведе града до това състояние и който не присъства нито един път, отбеляза Дойнов.

Много са опитите да бъдем охулвани както аз, така и цялата администрация. В желанието си да ме хулят, някои хора не мислят какви пагубни последствия могат да докарат на града ни и в частност на неговите жители, посочи кметът. По думите му Инициативният Комитет за спасението на бившия кмет и неговите финанси имảл дори наглостта да скалъпи няколко много добре платени шумни пиарски  акции, в които на косъм беше подписването на споразумението с Министерството на финансите, с което да се опростят близо 6 милиона лева, да бъде провалено. За тези няколко човека Сопот не беше важен. За тях е важно един некадърник да стане отново кмет, подчерта Деян Дойнов.

По отношение на критиката, че община Сопот не е кандидатствала по Европроекти, Дойнов попита – коя Оперативна програма е била отворена, не сме кандидатствали и не сме спечелили? Той допълни, че по различни проблеми на Национално ниво Програма 7.2. за развитие на селските райони, била спряна и побърза да похвали екипа си, който подготвил документацията и кандидатствали по мярката с 3 проекта: „Ремонт на сграда за обществено обслужващи дейности в с. Анево с цел подобряване на нейната енергийна ефективност“; „Ремонт на сграда на сектор Местни данъци и такси на Община Сопот, ул. “Ив. Вазов“ № 57 с цел подобряване на нейната енергийна ефективност“; „Ремонт на сграда на Общинска администрация на Община Сопот, ул. “Ив. Вазов“ № 34  с цел подобряване на нейната енергийна ефективност“. Държа да отбележа, че и трите проекта са одобрени и предстои сключването на договори и за трите, каза кметът.

Като най-големия успех, Дойнов определи това, че децата на жителите на община Сопот от новата година ще ползват детските градини, детски ясли и детска кухня, за които ще се заплаща само 10 % от дължимата такса. Той припомни, че това е голям и основен политически ангажимент към всички граждани.

Мащабен ремонт на общинската болница „Иван Раев“ стартира в началото на идната седмица, стана ясно още по време на отчета на кмета Деян Дойнов. Ремонтът обхваща както саниране на сградата, което ще я направи енергийно ефективна, така и вътрешен ремонт на кабинетите и болничните стаи.  В момента, в който разбрах, че болничното заведение има  предписание за основен ремонт или в противен случай ще бъде затворено, веднага разработих две докладни записки до Общински съвет Сопот, с които община Сопот да извърши за над 300 хил.лв.  основен ремонт на най-нуждаещите се части от МБПЛ „Иван Раев”. Отделно, въпреки малкото законови възможности,  съм вкарал и докладна записка за още 100 хил. лв., с които на практика да започнат да се погасяват задълженията на болницата към Община Сопот, каза кметът Дойнов. Той допълни, че откакто Сопот е възстановена като община  на  болницата са дадени само 14 хил. лв.

Кметът на Анево също направи отчет за периода. Той акцентира на това, че работи в много добро сътрудничество с общинското ръководство и благодари за съвместната работа. В момента в Анево се подменя тротоарната настилка, а до дни се очаква да приключи облагородяването на гробищния парк. А селото има санирани два блока, предстои да бъде завършено озеленяването в междублоковите пространства, каза кметът на Анево.

Общината е в добро финансово състояние, тя има задължения към доставчици в размер на 150 000 лева и вземания около 600 000 лева. Обслужването на заем в размер на 1 500 000 лева е по график, заяви заместник-кметът Николай Новаков.

Присъстващите в залата изразиха задоволство от подробния доклад на кмета и най-вече за видимото, което Дойнов и екипа му са направили за общината. Гражданите отправиха препоръки към общинска администрация и зададоха своите въпроси. Питанията бяха насочени към реда, сигурността, работата по инфраструктурата на Сопот и Анево. Наред с това най-задавания въпрос беше кога на бившия кмет на общината ще бъде потърсена отговорност съгласно закона, за безстопанственото и безхаберно управление. /Rnews.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker