Освещават Закрилника на Климент - 12-метров кръст
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 23 Ноември 2018 15:52

Жителите на средногорското село събраха 9000 лева, за да изработят и монтират Закрилника на селото и Карловската долина

12-метров християнски кръст ще бъде осветен в неделя в Климент. Закрилникът на селото и Карловската долина, както вече в Климент наричат християнския кръст, бе издигнат в местността Сивриджа по инициатива на кмета на селото Мано Манов и жители на селото. Ритуалът по неговото освещаване е насрочен в неделя, в 11.30 часа. В деня на свети Климент селото чества своя патронен празник.

Няколко знамения съпътстват изграждането на християнския символ в Климент, сподели кметът Мано Манов. Първото било на 15 август, Голяма Богородица. Няколко дни по-рано той организирал подготовката на терена за освещаване и полагане на основния камък. Проблеми с осигуряване на техниката обаче съпътствали усилията на кмета. Възможност мястото да бъде подготвено и осветено се появила само Успения Богородично в 7.30 часа сутринта. Тогава кметът и свещеникът на клименската църква „Свети Димитър” отец Рафаил се качили на хълма в Сивриджа и по изгрев слънце извършили ритуала.

Второто знамение било по време на монтиране на християнския кръст. Случило се, отново без да е планирано, на голям християнски празник – Архангеловден. Това не са случайни съвпадения, а знаци от Бога, смята кметът.

Кръстът е висок 12 метра, това също не е случайно, споделя Мано Манов – толкова са апостолите, 12 са и месеците в годината.

Християнският кръст бе изработен и монтиран със средства, осигурени от дарения. Жителите на Климент, както и приятели на селото от Брезово, Сопот, Карлово, Каравелово, Богдан, Войнягово се включиха в дарителската кампания. Те събраха 9000 лева.

Това даде възможност мястото да бъде електрифицирано, а кръстът опасан с диодно осветление. Сега денем той свети, озарен от слънцето, а нощем от светлините, монтирани върху него. Сиянието му се вижда от цялата Карловска долина. А кметът Мано Манов споделя, че радост изпълва сърцето, като вижда всеки ден групи от деца и възрастни, които ходят на разходка до големия кръст.

Източник: marica.bg

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker