20 машини на консорциум "Чистота-Карлово" посрещат снега
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 27 Ноември 2018 17:19

Община Карлово разполага с 420 тона пясък, 80 тона сол и 5 тона химикали за началото на зимния сезон. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив зам.-кметът Стойо Карагенски. „В момента в общината вали дъжд. Направена е необходимата подготовка за посрещането на първия сняг”, каза Карагенски. Прогнозите са, че тазгодишната зима в региона ще е като миналогодишната, че няма да има големи снеговалежи. Очакват се валежи от дъжд и понижаване на температурите в петък и събота.
„В края на месец октомври направихме специална среща с фирмата по зимното поддържане на територията на общината и разгледахме оперативния план за зимно поддържане на общинската пътна мрежа, която е около 370 км”, каза Карагенски. „Имаме опит от предишни зими, извадили сме си поуките от грешките”, добави той. Последната среща със снегопочистващата фирма е била в неделя, когато отново е била разгледана подготовката на оперативния план и какво от него е изпълнено. Междувременно е направен и преглед на машините, проверено е как са заредени четирите опорни пункта в общината с пясък, сол и химикали.
Направена е била и среща с кметовете на населени места в общината, за да се разпределят и съгласуват задълженията им. Карагенски посочи, че има населени места, в които снегопочистването е по-трудно. Затова от общинския инспекторат ще насочат вниманието си към тях. Ще се следи дали няма да остане на заден план сметопочистването в някои селища, предвид пропуските от предишни години. „Едно от основните изисквания към кметовете ще бъде навременната и достоверна информация, която те трябва да подават до оперативния дежурен в общината, за да бъде ясна обстановката навсякъде”, посочи зам.-кметът. Стойо Карагенски уточни, че големи проблеми със снегонавяването има в участъка от село Христо Даново до село Кърнаре. Ежегодно там има снегонавявания, които образуват преспи над 1 метър. „Ще концентрираме вниманието си и върху улици, свързани със жизнено важни дейности – покрай болници, училища, детски ясли и градини, домове на нуждаещи се от хемодиализа граждани”, каза още Карагенски. Ще се следи да няма непроходими улици, за да може да се движат линейки и товарни коли по тях.
„Подготовката е направена, имаме необходимите материали и техника и се надяваме, че зимата няма да ни създава проблеми“, каза още зам.-кметът на Карлово Стойо Карагенски.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker