Археолози търсят Златния град край село Васил Левски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 13 Декември 2018 18:08

Общината ще задели 35 хиляди лева за геодезическо заснемане и ще иска финансова подкрепа за археологическите разкопки от Министерството на културата

Карлово предвижда проучване на тракийския град край село Васил Левски. Общината ще задели за археологическите дейности, които ще се осъществяват идното лято там 35 лева. Това заяви кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Проучването на обекта, който археолози нарекоха Златния град на древните траки



се осъществява от директора на Регионалния археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов. Там в предишни сезони бяха разкрити резиденция на тракийски владетел, останки от храмове, жилищни сгради и крепостни зидове, както и фрагменти от голямо количество луксозна керамика. Селището се простира на площ от 38 декара. Предполага се, че това е най-старият тракийски град в света, находките от него се датират към IV век преди Христа.


Древният град може да се окаже първата столица на Одриската държава, а дворецът на тракийския цар е бил покрит с керемиди със златно покритие. Те сияели и се забелязвали още от изхода на древния Филипополис.

И археолозите, и местната власт са категорични, че проучването на Златния град на древните траки е от голямо значение както за науката, така и за развитието региона.

За проучването на тракийския град край село Васил Левски има сключен договор за геодезично заснемане на определени зони, заяви д-р Емил Кабаиванов. Той ще поиска Министерството на културата да подкрепи финансово археологическото проучване на този забележителен обект. Още преди година общината заяви намерение в хода на архелогическите разкопки в Карлово да бъде организиран научен форум с участието на водещи траколози. А администрацията да подготви документи и поиска Министерството на културата да обяви Златния град на траките край село Васил Левски за недвижима културна ценност от национално значение. Това ще даде възможност общината да изготви проект за изграждане на туристическа инфраструктура – път от село Васил Левски до обекта, на посетителски център и реставрация и консервация на обекта.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker