Стария кьошек в Столетово грейна в приказни светлини
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 17 Декември 2018 17:51

Старият кьошек в Столетово стана приказна люлка, окачена на светещи гирлянди и цветя. В нея вечер млади родители водят децата си за красиви празнични фотосесии. За да поставят светлинната украса кметът Мирослав Колев покани доброволци – отзоваха се десетки младежи, както и техните родители. Беседката, която е на повече от 150 години, сякаш сама от сутрин до вечер, а и нощем, нашепва стари приказки за Коледа в Столетово от миналото.

Там още рано сутрин се събират младите пенсионерки от селото. Те пият кафе и чай и разменят рецепти за празничната трапеза. Вечер, след като децата се приберат, в кьошека идват младежите.

Близо до стария кьошек вече има весела каручка. Тя е измайсторена от местни дърводелци. В нея е разположен снежен човек, но винаги има място и за едно-две деца, които да се почувстват като приказка – с покрив и стени от светлини. От каручката се вижда целия площад на Столетово – всяка дръвче и храстче вече има причудлива форма – от гирляндите, от светлините и сенките, от играчките, окачени по клончетата.

Кметството осигури само малка част от парите за украсата – повечето средства бяха събрани от доброволците в селото, имаше и дарения, обобщи кметът Мирослав Колев.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker