Кабаиванов в откровено интервю за резултатите през 2018!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 23 Декември 2018 16:19

-Господин Кабаиванов, приключва една година, която за общината може да се определи като строителна. Удовлетворен ли сте?

- Годината беше доста динамична и аз съм доволен от крайния резултат. Защото човек понякога може да вложи много енергия - физическа и умствена, и в крайна сметка да не види добър резултат. Благодарение на екипа, с който работя, на тази отдаденост на хората, която не се измерва с работно време, а с резултати от работата, бе постигнато това, което всички днес виждаме. Затова съм доволен, че успяхме да благоустроим някои от районите на града, да открием новата спортна зала в средно училище „Васил Левски", да изградим 26 детски площадки в детските градини, както и шест спортни площадки, да реконструираме плувния басейн в средно училище „Христо Проданов". Това са все придобивки, които според мен са важни. Освен това те са насочени и към най-важните хора от обществото - нашите деца.

- Кой е обектът, с който най-много се гордеете?


- Най-труден обект беше спортната зала в СУ „Васил Левски", защото такова съоръжение през последните четиридесет години не е било изграждано. А най-красивият обект, с който влязохме и в националните новини, и в национални календари, е улица „Водопад", изградена вече като пешеходна зона.

- Посветихте не само тази година на строителството, 2018-а е своеобразна кулминация от предходните пет години, когато започна мащабно благоустрояване на Карлово. Как стана възможно това преобразяване на града?


- За да видим резултата сега, той бе подготвян в предишните четири-пет години. През 2013 година стартирахме с Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Той мина през няколко обществени обсъждания, затова при нас нямаше проблемите на някои големи градове, които бързаха и прескочиха тези етапи. Ние обаче си тръгнахме по пътя, извървяхме го стъпка по стъпка, направихме обществените обсъждания, след това дойде истинското проектиране. После кандидатствахме с готовите проекти и ги спечелихме. Един от най-големите, който сега приключихме, включваше споменатите преди малко спортни площадки, детски площадки, разширение на детската градина в Розино, реконструирането на шест улици в Карлово. Последният обект, който предстои да бъде изграден по този проект, е социален център за настаняване на деца, лишени от родителски грижи. Този център е обвързан с изграждане на спортни и детски площадки. Той ще бъде на улица „Хан Аспарух" в източната част на града. Така още един район на Карлово ще бъде осмислен с възможности и за занимания и спорт на децата.

- Да припомним кои бяха най-големите проекти, реализирани през последните години?


- От 2012 година само за пет години бяха реализирани проекти, които по стойност и мащаби нямат аналог през последните 40-50 години. Става въпрос за мащабни промени - подобрения в градска среда, нова инфраструктура -например градската пречиствателна станция за отпадни води, нови паркове, водопроводи, обновяване на училища, изграждане на големи спортни съоръжения. Бяха санирани 24 жилищни блока, като част от тях са в град Баня и с. Ведраре.

- Ще задържите ли този темп на развитие на общината и през следващата година?

- Да. Веднага започваме с ремонт на пътя Карлово - Дъбене - Войнягово, изграждане на инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, подмяна на 30 километра водопроводи в девет населени места на общината. Един от тези проекти е изграждане на центъра за предотвратяване на последици от природни бедствия - 24-часово видеонаблюдение в 140 точки на община Карлово, което ще подобри сигурността на цялата територия на общината, ще намали битовата престъпност, срещу която се борим заедно с полицията. Готвим интегриран проект за развитие на туризма в общината - той обхваща Калофер, Карлово и Клисура, тези населени места, където има културно-исторически обекти от национално значение. В ход е процедура, която ще даде възможност да включим вилата на Евлоги Георгиев в проект за възстановяване.

За да се кандидатства по един проект, има подготвителен период, по който работят експертите от администрацията.

Това е един тих, невидим процес, но е най-важен.
Ако нямаш концепцията за проекта, няма как да го спечелиш. Резултатите от тези проекти, които виждаме днес, са подготвяни 3-4 години. Необходимо е един управленец, кмет на общината, или който е натоварен с обществено доверие и очаквания да посвети поне 2-3 последователни мандата, за да доведе докрай започнатото. Да поизостане в развитието си Карлово в сравнение с аналогични градове, се дължи и на това, че всеки мандат имахме нов кмет. На един нов кмет му трябват две-три години да задвижи нещата, а мандатът свършва. Нашите успехи се дължат в много голяма степен на това, че си свършихме добре подготвителната работа, на избора на изпълнителните, строителния надзор и т.н

- Кои са моментите на най-голяма гордост, удовлетворение и на сериозно предизвикателство?

- Когато през септември тук с делегация от общината и туристи бе кметът на община Зеехайм-Югенхайм, с която имаме договор за сътрудничество, той поиска цялата група да види наша детска градина. Аз ги заведох. Тогава Александер Крайсел, той е първи мандат кмет, ми каза: „Емил, аз говоря съвсем честно, вашите детски градини са много по-функционални от нашите. А след ремонтите, които виждаме, че сте направили, те са много по-красиви от нашите. Те са изграждани навремето за детски градини. При нас тези заведения се намират в сгради, в които са приспособявани помещения за детски градини. Затова те не са така просторни, нямат жизнена площ, светлина, дворове. А след проектите, които сте реализирали, наистина ви завиждам за тези детски градини".
Това нямаше как да не ме зарадва. И наистина, през последните 10 години детските градини и училища са наш основен приоритет. Работим за най-скъпото, за децата.

- През миналата и тази година общината добави още две значими културни събития - Празника на лавандулата, който е своеобразно продължение на Празника на розите, и наградата за чистотата на българския език „Д-р Иван Богоров". Кои са следващите акценти в развитието на културния живот на общината?

- В две последователни години - 2017 и 2018, посветихме редица прояви, част от които национални, на двамата най-велики българи - Васил Левски и Христо Ботев, догодина ни предстои да честваме 200 години от рождението на Евлоги Георгиев. През Възраждането десетки карловци дават силите, знанията, волята, таланта си за Освобождението, а след това за изграждането на нова България във всички сфери на обществения живот. Да припомним имената на Елена Снежина, Пешо Радоев, Иван Попов, Матю Тантилов, Иван Грозев, фамилиите Пулиеви, Гешови. Калофер и Карлово дават най-изявените български генерали, пълководци, градили българската армия. И затова наш дълг към историята и към карловци е всяка година да отдаваме цялата си почит и признание на тези личности и стореното от тях, да им посветим прояви, които да имат достойно място в регионалния и националния календар.
Източник: Интервю на Цветана Георгиева във в. "Марица"

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker