15 години от кошмара в Кербала! Почитаме загиналите!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 26 Декември 2018 17:11

Днес командването на 61-ва Стрямска бригада, ръководството на Община Карлово, военнослужещи, граждани и роднини на загиналите ще почетат паметта на загиналите офицери и войници по време

на кървавия атентат в българската база в иракския град Кербала. Точно на Стефанов ден се навършват 15 години от трагедията в Кербала, при която загинаха наши военнослужещи. При атака с кола-бомба над българската военна база ”Индия” в иракския град Кербала на 27-и декември 2003 г. загинаха петима българиски военни - Георги Качорин, Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров и Николай Саръев. На 27 декември 2003 г. в Кербала,

Ирак е атакувана с цистерна-бомба първата база на български войски в Ирак — база „Индия“. Освен петимата загинали има и 27 ранени.

Атаката започва във 11.45 местно време, когато камион-цистерна навлиза в периметъра на базата. От охранителните вишки започва стрелба по камиона, а във базата се намира екип на специалните части от BUSOF, който току-що се е завърнал от ескорт. На практика това е екипът, който в момента е бил напълно оборудван с бойно снаряжение.

Сградата е подложена на масиран автоматичен обстрел и стрелба с РПГ и минохвъргачки. Снайперистите докладват за наличие на огромен брой артелерийски снаряди във вътрешността на цистерната, които се виждат през липсващият ѝ капак. Последвалият взрив най-вероятно е активиран дистанционно.

Минути след атаката срещу българската база, атентатори самоубийци нападат и логистичната база в града, както и местно полицейско управление с коли бомби. При атаките, освен българите, загиват и 2 тайландски войници, 7 иракски полицаи и 5 цивилни граждани. Между ранените има и над 160 полицаи и цивилни.

Петимата миротворци бяха отличени с ордени посмъртно и произведени в по-високи звания.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker