Софиянка заведе дело за златно съкровище, открито в центъра на Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 29 Декември 2018 16:10


Съдебен спор е за гърне със златни монети от 19. век, открито преди 40 години в Карлово избухна между софиянка и Регионалния исторически музей - Пловдив, съобщава marica.bg. Находките  са руски, австрийски, турски и френски. Дамата ищец твърди, че е наследник на бившия собственик на имота, където сега се помещава администрацията на община Карлово. Именно там при изкопни работа за строежа на новата сграда са намерени монетите.


„Дълги години те бяха съхранявани в МВР - Карлово, коментира директорът на Регионалния археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов. Получихме ги оттам през 2012 година. Показахме ги само веднъж миналата година, когато чествахме 137-годишнината на музея. Искахме да предизвикаме интереса на нумизматите. По-добре да не го бяхме правили”, съжалява директорът. Той твърди, че няма нито един документ, който да доказва къде точно е изкопана находката. Няма и съставен протокол, че съкровището е открито в Карлово, и то точно в този имот.

При директора е постъпило искане да предостави на ищцата всичко, което има като информация. Има и заведен иск за връщането на съкровището. В този случай тя първо трябва да докаже, че е собственик, а след това къде точно е открито, обяснява директорът.

Според него Законът за предоставяне на обществена информация е недомислен. Той задължава институциите да предоставят всички поискани документи, като процедурата често е изцяло в частен, а не в обществен интерес. Костадин Кисьов смята да сезира Министерски съвет за този проблем.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker