Моряк от Баня измисли домашен противогаз срещу смога
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 30 Декември 2018 17:54

 

 

 

 

 

 

 

Бивш моряк създаде домашно устройство за пречистване на мръсния въздух в големите градове. 60-годишният Веселин Райчинов успя за около час да сглоби филтъра и да го постави на прозореца, а в стаята да влезе свежа струя, независимо от смога. Тази демонстрация той направи в столица.

Създателят на остроумното и ефективно устройство живее в Баня, Карловско, но измислил филтъра по две причини - първо, защото темата за чистия въздух го вълнува и има

 

своя убедителна теза по въпроса. И второ, защото иска със знанията и уменията си да бъде полезен на хората от големите градове, където този проблем съществува.

Веселин Райчинов от дете сглобявал и конструирал кораби у дома, имал силно влечение към техниката и затова си избрал професия - корабен машинен техник. Завършил е техникум по корабостроене и корабоплаване „Кирил Халачев” във Варна през 1976 година.

Целият му трудов стаж е бил на корабите. А сега вкъщи постоянно майстори нещо, сам или с брат си, който е известен столичен юрист и също е запален техничар. Често заедно или поотделно експериментират и правят различни конструкции, устройства, съоръжения.

Аз живея в населено място, където проблемът със замърсяването на въздуха все още не съществува, но тази тема ме вълнува. Затова измислих това устройство. Няма как да тръгнем по улиците с противогази, но поне у дома можем да дишаме пречистен въздух, разказва Райчинов.

Предлага на вниманието на домашните майстори високоефективен, нискобюджетен и лесен за изработване „домашен противогаз”. Цената на домашния филтър е около 30 лева. Кошчето е 6-7 лева, дървените въглища 4.50-5.50 лева, вентилаторът - 16-20 лева. Останалите са подръчни материали, които се намират у дома, посочва той.

Веднага след като направил домашния филтър, Райчинов го дал на свой братовчед, който живее в столицата. Тъй като приспособлението било прието радушно, ефективно е и лесно за направа, близките на Веселин смятат, че то лесно може да влезе в масово производство. Той обаче смята да го регистрира като „полезен модел”.

Смогът в Пловдив и София, мръсният въздух, дискусията за причините за замърсяването в обществото вълнуват Райчинов. Като компетентен техник той има убедителни аргументи по тези въпроси.

От доста време с нарастващо възмущение следя публичните дискусии и коментари за замърсяване на въздуха, тъй като в повечето се посочва като основна причина за количеството на фини прахови частици старите автомобили. Количеството на вредностите, които се отделят от един автомобилен двигател, зависи от техническото му състояние, а не от неговата възраст.

Основните замърсители са уличният прах и отоплението на твърдо гориво. Това все пак бе признато от експерти. Не газовете от автомобилите са основният замърсител, подчертава Веселин.

Той се позовава на своите учебници по теория и конструкция на двигателите с вътрешно горене от 1977/79 година, както и на най-нови изследвания. Двигателите могат да работят и с газообразни горива и това отдавна е направено.

Според публикации в медиите част от автобусите на градския транспорт, поне в София, вече са на газ - пропан-бутан или метан. Бензиновият двигател отделя средно около 5% въглероден окис.

Същият двигател, работещ на газ, отделя 0.15% въглероден окис или 33 пъти по-малко, подчертава техникът. Той е убеден, че решението на проблемите със замърсяването трябва да се търси при твърдото гориво за отопление и рядкото миене на улиците.

Схемата на майстора

 

Ето как се изработва домашният филтър за пречистване на въздуха:


Като пречистваща субстанция се използват дървените въглища за барбекю. Те са натрошени до размерите между лещено и бобено зърно и са пресети през подходяща мрежа, например против комари. Корпусът на домашния филтър представлява ново кошче за боклук, в който се поставят натрошените и пресети дървени въглища.

Кошчето се поставя на външния перваз на прозореца. На задната му плоска страна на кошчето е направен отвор, в който е поставен гивгир /на схемата -7/, покрит с тензух или друг рехав плат, застъпен между гевгира и стената на кошчето. А пред тях се монтира вентилатор /10/. Задачата на тензуха е малките въгленчета да не попадат във вентилатора, който е монтиран на отвора на кошчето пред гивгира.

В кошчето между натрошените въглища се поставят няколко прегради /11/ от тънка ламарина или картон. Те могат да бъдат повече или по-малко на брой, тяхната функция е да удължат пътя на въздуха през филтъра. Вентилаторът е обикновен, коминен, и няма нужда бъде с мощност по-голяма от 30 W. Аз съм използвал вентилатор в мощност 18 W, който за месец черпи ток за 2.30 лева.

Кошчето се покрива с дунапренов лист с дебелина 10-20 милиметра, загъва се и се завързва около страничните стени под горния ръб. Той се явява груб филтър и предпазва въглищата от по-едри песъчинки, насекоми и други твърди предмети. Периодически се изпира с вода и сапун, не с течни препарати, тъй като те не притежават качествата на водно-сапунената емулсия да смазва острите силикатни кристали на уличния прах.

Най-удобното място за поставяне на филтъра е на перваза на прозорец, който гледа към тераса. Крилото на прозореца трябва да се свали, а неговата роля се поема от фолио - найлон /5/, което се залепва с тиксо към касата, като се оставя отвор за вентилатора. За по-удобното закрепване на домашния филтър може да се използва и пластмасова дъска за рязане на хляб, която се изрязва по отвора на вентилатора, обяснява Райчинов.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker