Доброволци пазят Мъжкото хоро в Калофер
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 02 Януари 2019 17:27

Кметът на Калофер Румен Стоянов се обърна към Районното управление на полицията  и към доброволци от града с молба да охраняват Мъжкото хоро в Тунжда от външни мераклии да участват в ритуала на Богоявление.  Доброволците ще спират тези хора, а полиция

 

 

ще бди за спазването на обществения ред по бреговете на Тунджа на 6 януари сутринта, обясни кметът. Гостите ни са добре дошли, но трябва да изчакат първо местните мъже да изпълнят обичая и чак след това да влизат във водата.

Външните могат да се хваната на леденото хоро  едва след като калоферци спасят кръста и го подадат на най-малкия участник и християнския ритуал бъде изпълнен. след като кръстът бъде хванат.

не знам колко хора ще дойдат на Йордановден в Калофер, но съм притеснен, обаждат се от различни градове, разибрам, че ще идват с автобуси, което означава, че на 6 януари в Калофер ще има много хора, каза Румен Стоянов.



И тази година Стоянов очаква Мъжкото хоро да бъде наблюдавано от представители на ЮНЕСКО. Кметът от години се бори обичаят да бъде записан от световната организация като едно живите съкровища, подобно на Бистришките баби. „Поне пет години може да отнеме наблюдението на ритуала ни. В последните две години тук идваха експерти, те гледат под лупа и най-дребните детайли. Миналата година казаха, че хорото трябва да се играе само от калоферци, припомни Румен Стоянов.  Казаха ми, че подобно хоро има в Македония, където също имало гайдарска група, но като цяло ритуалът бил различен. Затова ще пазим автентичния характер на нашето хоро, категоричен е кметът на Калофер.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker