Сопот чества генерал Георги Вазов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 04 Януари 2019 17:33

В Сопот честваха днес 159 години от рождението на ген. Георги Вазов. Годишнината бе отбелязана с военна церемония пред паметника на братята генерали Георги и Владимир Вазови. В нея участваха

почетна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада и Военният духов оркестър на бригадата. Военните дела и паметта на ген. Георги Вазов почетоха и членовете на Общинската организация на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Карлово и в Сопот.

Георги Вазов е петото дете в семейството на Минчо и Съба Вазови от Сопот, а най-големият брат е патриархът на българската литература Иван Вазов, припомни директорката на къща-музей "ИВан Вазов" Борислава Петрова. Генерал Георги Вазов участва в Сръбско-българската война през 1885 година, а по време на Балканските войни през 1913 година ръководи Източния сектор на междусъюзническите войски при Одрин и участва в пленяването на Шукри паша, който ръководи отбраната на Одринската крепост. Преди няколко години в Сопот бе изграден паметник на братята генерали Георги  Владимир Вазови.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker