На 8 януари честваме Освобождението на Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 04 Януари 2019 18:03

На 8 януари честваме Освобождението на Карлово от турско робство, проявите по този повод се организират от община Карлово.

В  11:00 часа ръководството на общината, историци и граждани ще положат цветя пред паметната плоча на Пулевата къща, където се е намирал щабът на ген. Павел Карцов, ръководил отряда, преминал през Троянския проход и освободил Стремската долина. Ще бъдат произнесени слова за паметната дата и действията на руските войски и българските опълченци през далечната 1878 г. при Освобождението на града.

След това кметът  и ръководството на общината ще поведат  шествие от граждани  по ул.“Васил Левски“ и ул.“Ген.Карцов“ до паметника на Освободителя на Стремската долина. Там с военен церемониал ще бъдат поднесени венци и цветя.

В началото на 1878 година около 6000 руски войници и български опълченци преминават при изключително тежки условия Троянски проход, за който се е смятало, че е непроходим през зимата.

Генерал Карцов е посрещнат тържествено от цялото население на Карлово. След благодарствен молебен в църквата “Св. Николай” руските офицери и войници са разквартирувани из града.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker