4 в 1: Книгите на Никола Славчев във фототипно издание
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 08 Януари 2019 16:58

Къде е роден Христо Ботев, кой спасил строежа на храма "Свети Николай", защо в Европа знаят кой е сина на Райно Попович, и още късчета от карловската история четем в книгите на Никола Славчев

 

Вдъхновени от примера на Никола Славчев, един от бележитите изследователи на миналото на Карлово и Карловския край, неговите потомци продължават по свой начин делото му.



През 60-те години синът му Славчо обикаля Старо Карлово и заснема къщите, строени по време на Възраждането, местните занаятчии и много от емблематичните лица на града. Преди няколко години Светла Славчева - дъщерята на Славчо и внучка на Никола Славчев, показа тези фотографии на Национален музей "Васил Левски" - Карлово. А преди броени дни излезе от печат книга, фототипно издание на книгите и част от статиите на Никола Славчев, подготвено от Светла. В него са включени книгите „Теофан Райнов като революционер и възрожденец”, „Брайко х. Генов като народен будител”, "Храмът „Свети Николай” в град Карлово" и „Родното място на Христо Ботев”. Те излизат през периода 1934-1945 година. В томчето, което съдържа 180 страници, са включени и няколко статии, публикувани в периодичния печат по онова време.

"Христо Ботев е роден в Карлово, това за съседите на даскал Ботьо Петков не е откритие или новина, но то е нужно да се каже на ония, които твърдят, че той е роден на друго място, в Калофер. Това пише още през 1933 година Никола Славчев, историк, краевед, читалищен деятел и пръв уредник на къща-музей „Васил Левски” в Карлово.

"За карловци, които знаят името Христо Ботев, той е техен съгражданин, а появата на предлаганите на читателя статии от Никола Славчев дойде като един отдушник." Това казват през 40-те години на миналия век членовете на специален комитет, сформиран, за да реши спора в Карлово или в Калофер е роден Христо Ботев. В този комитет влизали все видни карловци, като Аристотел Янакиев, Асен Вълев, Христо Чернев, Никола Славчев, Ганчо Якимов, Георги Петров и Стефан Караиванов. Комитетът имал задачата да събере, подреди и издаде всички материали, отнасящи се за случая, да постави въпросите, за да предизвика компетентните среди и лица да кажат своята тежка дума.

Макар историците да установиха, че родното място на Ботев е Калофер, прочуването на Славчев дава ценна информация както за споровете по въпроса, така и за живота в Карлово през 30-те години. А неговата книга "Храмът „Свети Николай” в град Карлово" и до днес е най-голямото проучване на историята на този забележителен храм, на отношенията между турците и българите в града и на живота и дейността на хаджи Димитър Иванов - касиер на комитета за построяване на карловската църква по време на Възраждането.

Никола Славчев е роден през 1880 година в Карлово. Завършил гимназия в София, но след това се върнал отново в родния си град. Една голяма мечта го води през целия му живот - да проучи стопанското, културното и революционното минало на Карлово и Карловския край, за да напише неговата история, разказва неговата внучка Светла Славчева.

Той проявява голям интерес към маслодайната роза и розопроизводството. Затова подготвя книга „Минало, настояще и бъдеще на розовата култура и индустрия”. Запазен е и ръкописът му „Карлово в своето стопанско, културно и революционно минало”. Писал е статии „Карлово от епохата на Възраждането”, „Търговията и миналото на Карлово”, Възрожденската карловска къща и двор”, „Страници от историята на църквата „Света Богородица”, „Подвигът на три жени революционерки”.

Зает да преследва мечтите си, Никола Славчев е забравил да ни остави своята биография, споделя внучката му. Вдъхновение да направи фототипно издание на книгите и на няколко статии от своя дядо дава друга книга - двустранно издание, посветено на първия биограф на Васил Левски Георги Яковлев от Плевен, чийто автор е професор Иван Стоянов, и на първия уредник на къща-музей „Васил Левски - Никола Славчев, с автор директорът на Националния музей „Васил Левски” - Карлово, Дора Чаушева.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker