Рейнджъри от 61-ва Стрямска бригада спасиха Плешивия ибис
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 16 Януари 2019 12:40

Изтощената птица е един от малкото останали в Европа екземпляри от изчезнал преди три века вид

Рейнджъри от 61-ва Стрямска бригада спасиха бедстваща птица. Тя е от изчезващ вид и бе намерена в района на военното поделение в Карлово. Военнослужещите

от 1-ви механизиран батальон на 2 рота водили занятие по физическа подготовка, когато забелязали на стадиона в поделението свитото тяло на бедстващото премръзнало птиченце. Тъй като в групата трениращи има военнослужещи ловци, те веднага се досетели, че най-вероятно това е същата птица, за чието изчезване от Природозащитен център „Дуранкулак” се съобщава в обява в медиите.

Младши сержант Кирил Костов Нончев и редник Иван Петров Узунов, загърнаха птицата в камуфлажна шуба и я предадоха на медицинския лаборант старши сержант Ивайла Бичева от Медицинския пункт в Карлово, разказаха рейнджъри, участвали в спасителната акция. Старши сержант Бичева веднага се свърза със Спасителния център за диви животни – „Зелени балкани” в Стара Загора и ги уведоми за „находката“, каза още военнослужещите. Експерти от „Зелени балкани“ моментално дали инструкции как да се действа и захрани птицата, за да не и се навреди и да се възстанови състоянието и.


Спасената птица е вид от семейство Ибисови и е от редките в Европа екземпляри Плешив ибис. Рейнджърите я предали на доктор Руско Петров от Спасителния център за диви животни. Птицата е с големина на дребна черна пуйка с дължина на тялото около 80 см и има характерен дълъг извит клюн. Има цветни пръстени на двата крака и поради това, че е изтощена допуска хора съвсем близо до себе си.

Най-вероятно този Плешив ибис е един от екземплярите от австрийски проект за реинтродукция на вида в Алпите. Тези птици обитавали планината, но изчезнали преди три века. Плешивият ибис е изключително застрашен вид, казват експертите. Единствената дива популация от този вид е останала в Мароко. Сирийската популация е изчезнала покрай войната в Сирия. У нас видът не е регистриран досега. В България има регистрирана птица от рода на Черен блестящ ибис, но не и от Плешив ибис.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker