Васката от Каравелово, който рисува Левски и Ботев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 17 Януари 2019 19:24

Предлагаме ви един кракът очерк, за Васката от Каравелово,  рисува Левски и Ботев.

Той е Васил  Иванов Василев и е роден в Каравелово на 6 март 1951 година.
Завършва основното си образование в ОУ "Димитър Благоев" , а след това средно образование в гимназия "Иван Вазов" - град Сопот.
Обича да рисува от малък, но никой не обръща сериозно внимание на неговия талант. По време на казармата е художник на поделението в Балчик, а след нея е назначен за художник във ВМЗ - Сопот, където му се налага да прави повече плакати и лозунги.
В продължение на 18 години е състезател по спортна стрелба, покрива кандидат-майсторска норма.
В момента работи в община Сопот.
Васката създава картините с голяма страст и желание. Няма художествено образование, но работи упорито, учи се от майсторите и има нарисувани стотици картини. Над 200 картини има подарени на приятели и познати.
Обича да рисува портрети и пейзажи. Като човек, обичащ родния край и историческото минало, пресъздава образите на Левски, Ботев и Вазов. Майстор е на техниката "суха четка" и е много добър плакатист. Творчеството му е разнообразно. Не му липсват творчески идеи, често става нощем, грабва четката и на сутринта картината е готова. Или пък се качва на колата, отива до морето, скицира подходящ обект и бърза да се върне, за да създаде картина.
Участва в различни конкурси и печели награди. Малко хора знаят, че гербът на Сопот е негова работа. Печели конкурса в състезание с 16 професионални художници.
Васил Василев е много енергичен човек. Всяка работа я върши с голямо удоволствие, обича да помага на хората. Честолюбив, непримирим е към нечестните.
Запален ловец, градинар, овощар. Облагородил е към 5000 лози и дървета.
Живее и твори в Каравелово. Женен е, има две деца.
Текст: Петър Гагов
Снимки: Ненко Маров - младши

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker