Грипът настъпва, затварят училища наред
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 19 Януари 2019 10:27

Пловдив официално от вчера е пред грипна епидемия и с оглед ограничаване на заболеваемостта в цялата област се прилагат строги мерки. Считано от 18 януари, са преустановени свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, съобщиха от здравното министерство.

Грипна епидемия, гарнирана с ваканция за децата, бе обявена от вчера и на територията на две съседни на Пловдив области.

От понеделник, 21 януари, до сряда се затварят училищата в Пазарджик и региона, реши Оперативният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Мярката се налага, тъй като броят на заболелите бележи нов подем и сред учениците. В сряда заболелите са били 18%, в четвъртък - 22%, а вчера - 30 на сто.


От изследваните проби са изолирани два щама - „Мичиган“ и „Сингапур“. Ден по-рано бе обявена и грипна епидемия в областта.

В Смолян нивото на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания достигнало 253,91 на 10 000 души, което е над граничната стойност за епидемични показатели за региона, съобщи д-р Мими Кубатева, директор на Регионалната здравна инспекция. Заради повишените стойности на разпространение на РУО -Смолян също е издадено предписание за пускане на учениците в грипна ваканция от 21 до 23 януари. За лечебните заведения остават в сила предписаните през седмицата противоепидемични мерки, както и спиране на плановите операции.

От вчера епидемия от грип е обявена и в област Ямбол.

Пикът на болестта се очаква през следващата седмица. Трите допълнителни неучебни дни плюс днешната събота и неделя ще дадат възможност да се намали разпространението на заразата.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker